Verkkouutiset

Pakolaisten mukana Pohjolaan pyrkinyt ISIS-pomo on pommiekspertti

Italiaan pakolaisveneellä saapunut jihadisti oli värvännyt jäseniä Al-Qaidalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

ISIS-jihadistijärjestöön sittemmin liitetyn terroristiverkoston johtoon kuulunut Ben Nasr Mehdi jäi hiljattain kiinni Italiassa.

Verkkouutiset kertoi asiasta tiistaina.

Viranomaisten mukaan Mehdi löytyi Libyasta saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukosta. Mies oli pelastettu pakolaisveneestä yhdessä 200 muun kanssa Lampedusan edustalla.

Viranomaisten mukaan vuonna 2007 Italiassa terrorismituomion saanut Ben Nasr Mehdi esiintyi väärällä nimellä, ja sanoi etsivänsä poliittisen vainon uhrina turvapaikkaa ja pyrkivänsä Pohjois-Eurooppaan. Hänen todellinen henkilöllisyytensä paljastui sormenjälkitarkastuksessa.

Italian viranomaisia on syytetty paikallismediassa tapauksen peittelemisestä ”paniikin välttämiseksi”. Mehdi oli karkotettu Tunisiaan heti, kun hänen todellinen henkilöllisyytensä selvisi.

Daily Beast valottaa tässä jutussaan pahamaineisen terroristin ja hänen nopean karkotuksensa taustoja.

Amerikkalaislehden mukaan mies passitettiin pikavauhtia takaisin kotimaahansa Italian ja Tunisian välisen sopimuksen vuoksi. Sen perusteella Italian on karkotettava automaattisesti kaikki maahan laittomasti saapuvat Tunisian kansalaiset.

”Kyse on eräänlaisesta porsaanreiästä. Häntä ei epäilty kenenkään värväämisestä eikä mistään muustakaan – ainoastaan laittomasta maahantulosta”, Agrigenton poliisin tiedottaja kommentoi.

”Emme saa kenties koskaan tietää hänen todellisia aikeitaan”, hän sanoo.

”Italian pahin terroristi”

Mehdi pidätettiin Italian Novellarassa vuonna 2007 osana laajaa antiterrorismioperaatiota, jossa seurattiin kaikkiaan 17 laillisesti maassa ollutta tunisialaistaustaista islamistia.

Mehdin kerrotaan herättäneen viranomaisten kiinnostuksen pian maahan tulonsa jälkeen. Päivisin rakennuksilla työskennellyt mies radikalisoi iltaisin nuoria muslimimiehiä paikallisessa islamilaisessa keskuksessa ja soitteli runsaasti puheluita Lähi-itään.

Mehdin pidätykseen lopulta johtanut puhelinkuuntelu paljasti hänen johtaneen jihadistiryhmää, joka värväsi jäseniä Al-Qaidan riveihin Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa ja suunnitteli terrori-iskuja Euroopassa. Mehdin ryhmä on sittemmin liitetty ISIS-jihadistijärjestöön.

Oikeudenkäynnissä esitetyn todistelun perusteella Mehdi oli räjähde-ekspertti ja uusien jihadistien mestarivärvääjä. Hänen asunnostaan löydettiin muun muassa italian-, ranskan- ja englanninkielisiä pomminteko-oppaita, itsemurhapommituksia ylistävä hip-hop-video, pommien laukaisimia ja myrkkyjä.

Viranomaisten mukaan Mehdin ryhmä pyöritti myös milanolaisessa kerrostalossa toiminutta jihadistien koulutuskeskusta, jossa nuoria miehiä opetettiin ”kovissa psykologisissa oloissa”, ennen kuin heidät lähetettiin taistelemaan. Paikkaa luonnehdittiin oikeudessa ”itsemurhapommittajatehtaaksi”.

Mehdi ja muut hänen ryhmänsä jäsenet tuomittiin kahdeksan vuoden vankeuteen terrori-iskujen suunnittelemisesta. Mehdiä luonnehditaan yhdeksi Italian historian vaarallisimmista terroristeista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)