Verkkouutiset

Oikeutta eläimille syyttää Eviraa teurastamoiden ongelmien vähättelystä

Oikeutta eläimille -yhdistys syyttää Eviraa teurastamoiden ongelmien vähättelystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Evira tiedotti maanantaina tarkastaneensa teurastamot, joilla epäillään Oikeutta eläimille -yhdistyksen toimittamien videoiden perusteella syyllistytyn eläinsuojelurikkeisiin. Tarkastusten aikana eläimiä ei käsitelty lainvastaisesti.

Eviran tiedotteessa eläinten hyvinvointi ja tunnistus -jaoston päällikkö Jaana Mikkola sanoi olevansa huojentunut siitä, että ”raskauttavaa materiaalia” oli yhdistyksen toimittamassa videokoosteessa yhteensä vain noin 20 minuuttia, vaikka teurastamoissa oli kuvattu jopa 300 tuntia.

Oikeutta eläimille kertoo toimittaneensa videot Eviralle viraston pyynnöstä. Evira halusi aluksi kaiken materiaalin dvd-levyillä. Näitä levyjä olisi pitänyt toimittaa satoja. Eviran kanssa sovittiin tämän vuoksi, että laajasta materiaalista toimitetaan yhteensä 20 minuuttia pitkät koosteet.

Oikeutta eläimille sanoo tiedotteessaan, että kokonaismateriaalissa on huomattavasti enemmän eläinten kaltoinkohtelua. Tämä on yhdistyksen mukaan myös Eviran tiedossa.

Yhdistyksen mukaan Mikkolan kommentti antaa vääristyneen kuvan materiaalista.

– Paimion ja Sastamalan teurastamoilla lähes jokaisen eläimen viimeinen kokemus oli ajo yhtämittaisella sähköpiiskaamisella tai muutoin väkivalloin teurastukseen. Lähes 30 prosenttia tainnutuksista epäonnistui kuvauspäivänä Paimiossa. Tilanne on katastrofaalinen, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Oikeutta eläimille ei pidä viranomaisten ja teurastamoiden omistajien toimia ongelmien ratkaisemiseksi uskottavina. Verenlaskun hitaus ja sähköpiiskan lainvastainen käyttö Paimiossa olivat Ylen MOT-ohjelman mukaan viranomaisten tiedossa jo vuosina 2011 ja 2013.

Jokaisessa suuressa ja keskisuuressa teurastamossa, joihin myös Paimion teurastamo lukeutuu, toimii yksi tai useampi Eviran tarkastuseläinlääkäri.

– Valmius puuttua ongelmiin näyttää syntyvän vasta julkisen paineen kautta. Ehdotetut valvontakameroiden kuvat on saatava kuluttajien nähtäville, jotta niistä olisi mitään hyötyä, sanoo Muurimaa.

Oikeutta eläimille on julkaissut tiistaina puolen tunnin pituisen videon, jolle on koottu epäonnistuneita tainnutuksia. Video on kuvattu Paimion teurastamossa 14. syyskuuta. Oikeutta eläimille kehottaa viranomaisia tutustumaan videoon.

Lue myös: Tarkastetuissa teurastamoissa havaittiin puutteita

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)