Verkkouutiset

Teollisuuden luottamus on edelleen EU-maiden heikoimpia

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan yritysten luottamus pysyi marraskuussa edelleen alavireisenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EK:n johtavan ekonomistin Penna Urrilan mukaan yritysten suhdannetilannetta kuvaavat luottamusindikaattorit jäivät marraskuussa edelleen melko heikkoihin lukemiin.

– Marraskuun indikaattoreissa ei kokonaisuutena ollut selvää muutosta lokakuuhun verrattuna, Urrila kertoo EK:n tiedotteessa.

Teollisuuden luottamus oli marraskuussa heikkoa. Indikaattori notkahti jälleen alaspäin, kun valmiiden tuotteiden varastot kasvoivat. Tuotanto-odotukset ja tilauskantakin olivat aiempaan tapaan vaatimattomat.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki muistuttaa, että teollisuuden luottamus on viime kuukausina ollut yksi EU-maiden heikoimmista.

– Kysynnän kasvu länsimaissa voi tuoda lisää tilauksia vientiteollisuudelle, mutta tilauskirjat ovat vielä ohuet, hän toteaa pankin tiedotteessa.

Rakennusalan luottamus pysyi EK.n kyselyssä edelliskuun tapaan hieman vahvemmalla tasolla kuin alkuvuonna. Tilauskantaa kuvattiin normaaliksi, ja työvoimaakin lisättäisiin vähän.

Luottamuksen pysyminen rakentamisessa aavistuksen plussalla tukee Kuoppamäen mielestä yhdessä aiemmin julkaistujen rakennuslupatilastojen kanssa kuvaa nousevasta rakennustuotannosta etenkin kasvukeskuksissa.

Palvelujen luottamuskin oli marraskuussa EK.n mukaan pienessä nousussa, ja luottamusindikaattori vahvistui lähelle keskimääräistä tasoa.

Sen sijaan vähittäiskaupan luottamus heikkeni selvästi lokakuusta, ja EK:n mukaan myynnin laskun ennustetaan jatkuvan. Lisäksi luottamus on alle pitkäaikaisen keskiarvonsa.

– Vähittäiskaupan myynti on laskenut viime kuukausina, ja kaupan alan yritysten kannalta kotitalouksien heikko luottamus ja ansiotason kehitys tarkoittavat edelleen haastavia lähikuukausia, Kuoppamäki varoittaa.

Lue myös:

Kuluttajien vaisu luottamus elpyi vain vähän marraskuussa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)