Verkkouutiset

Tämän vuoden kesästä eteenpäin myös kyy on rauhoitettu, kuten kaikki muutkin Suomessa tavattavat matelija- ja sammakkolajit. LEHTIKUVA/HANDOUT/OLA JENNERSTEN WWF-SWEDEN

Kevätaurinko herättää kyyt

Suomen ainoa myrkyllinen käärme rauhoitetaan tästä kesästä lähtien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lämpiminä kevätpäivinä voi päästä näkemään käärmeiden kevätpuuhia, kun ne lähtevät liikkeelle talvehtimispaikoistaan. Ne paistattelevat auringossa ja valmistautuvat luomaan nahkansa, jonka jälkeen lisääntymiskausi alkaa, kertoo Luontoliitto.

Kyykäärmeistä koiraat heräävät keväisin aikaisemmin kuin naaraat. Hyvällä tuurilla luonnossa kulkiessa voi päästä näkemään kyykoiraiden painia, jossa ne koittavat painaa toisensa maahan. Koiraat eivät kuitenkaan pyri puremaan toisiaan painissa, vaan häviäjä poistuu paikalta, ja voittaja aloittaa naaraiden kosiskelun.

Parittelun jälkeen kyynaaraiden kesä kuluu auringossa paistatteluun. Ne jäävät usein lähelle talvehtimispaikkaa ja säästävät energiaa syömällä vain vähän ja ottamalla aurinkoa.

Kyy on pian rauhoitettu – havainnot salataan

Tämän vuoden kesästä eteenpäin myös kyy on rauhoitettu, kuten kaikki muutkin Suomessa tavattavat matelija- ja sammakkolajit. Muita Suomessa tavattavia käärmelajeja ovat rantakäärme ja kangaskäärme, jota elää ainoastaan Ahvenanmaalla.

Luontoliiton luonnonharrastusryhmän jäsen Heikka Marttila-Tornio kehottaa ihmisiä suhtautumaan käärmeisiin rauhallisesti ja uteliaisuudella.

– Käärmeet lähtökohtaisesti välttävät kontaktia ihmisen ja muiden eläinten kanssa, sillä ne ovat myös itse saaliseläimiä. Ne ovat loppupeleissä aika arkoja, hän kertoo.

Luontoliiton Kevätseurantaan lähetetään usein kysymyksiä siitä, miksi ihmisten ilmoittamat kyyhavainnot eivät näy havaintotaulukoissa. Tämä johtuu siitä, että käärmeet luokitellaan sensitiivisiksi lajeiksi.

Näin ollen niiden havaintotietoja ei julkaista, ja havainnot menevät salaukseen Lajitietokeskuksen sääntöjen mukaisesti. Vaikka havainnot eivät tule esille julkisesti, ovat ne silti erittäin tärkeitä lajien levinneisyyden kartoittamiseksi.

Kyihin liittyy useita harhaluuloja

Marttila-Tornion mukaan käärmeistä etenkin kyihin liittyy useita uskomuksia.

– Yleinen harhaluulo on esimerkiksi se, että kyyn poikaset olisivat aikuisia yksilöitä myrkyllisempiä ja aggressiivisempia. Moni on saattanut kuulla myytin esimerkiksi siitä, että naaraskyyt pakenevat puihin poikasiaan. Tällaiset uskomukset saattavat liittyä väärinkäsityksiin ja ennakkoluuloihin.

Kyyt ovat sopeutuneet pohjoisen lyhyeen kesään ja ne jättävät munimisen kokonaan välistä, eli ne synnyttävät poikasensa. Pienet kyyt ehtivät kerätä ravintoa vain parin viikon ajan, jonka jälkeen ne menevät jo talvehtimaan.

Etenkin kyyt herättävät usein voimakkaita tunteita, sillä kyykäärme on Suomen ainuo myrkyllinen käärmelaji. Kyyt eivät kuitenkaan turvaudu myrkkyyn kuin hätätilanteissa, sillä ne tarvitsevat sitä ravinnon hankkimiseen.

– Jos näet käärmeen, sitä voi ihastella etäältä. Ne arvostavat rauhaa ja ovat itsekin loppupeleissä todella rauhallisia eläimiä, Marttila-Tornio muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)