Verkkouutiset

Nokian kannattavuus oli odotuksiin nähden hyvä ja vielä parempaan uskotaan

Verkkoyhtiö Nokia arvioi olevansa hyvissä asemissa tätä vuotta varten ja verkkoliiketoiminnan kannattavuuden pysyvän hyvänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin mukaan yhtiön taloudellinen suorituskyky oli viime vuonna vakaa, ja verkkoliiketoiminnan kannattavuus asettui ohjeistuksen vaihteluvälin yläpäähän. Hän arvioi Nokian päättäneen viime vuoden hyvissä asemissa tulevaisuutta ajatellen.

– Vaikka olen edelleen pettynyt liikevaihtomme kehitykseen vuonna 2016, arvioimme yhä tuloksemme parantuvan vuonna 2017. Näemme lisäksi mahdollisuuden katteiden kasvuun vuonna 2017 ja kyseisen vuoden jälkeen, kun markkinaympäristö kohentuu ja myynnin muutosohjelmamme vaikutukset alkavat vahvistua, Suri toteaa Nokian tuloskatsauksessa.

Sijoittamiseen erikoistuneen yksityispankki Evlin mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä Nokian kannattavuus oli selvästi odotuksia vahvempaa. Varainhoitoyhtiö FIM puolestaan arvioi, että verkkoliiketoiminnan erittäin vahvan kannattavuuden taustalla olivat erinomainen toiminnallinen suoristuskyky ja kulukontrolli.

Nokian tulostietojen vertailuun vaikuttaa viime vuoden aikana päätökseen saatu yhdistyminen ranskalaisen Alcatel-Lucentin kanssa. Nokian oikaistu liikevaihto oli viime vuonna 23,95 miljardia euroa, ja se olisi laskenut edellisen vuoden vastaavasta arviolta 10 prosenttia.

Oikaistu liikevoitto puolestaan oli 2,17 miljardia euroa, ja laskua edellisvuoden vastaavasta olisi ollut 25 prosenttia. Oikaistut tulokset eivät sisällä Alcatel-Lucent-kauppaan ja yhdistymiseen liittyviä kuluja tai yhtiön toiminnalle merkityksettömiä eriä.

Nokia arvioi kohdemarkkinansa supistuvan tänä vuonna muutamalla prosentilla ja ennustaa verkkoliiketoimintansa liikevaihtonsa laskevan vastaavasti. Verkkoliiketoiminnan liikevaihtoprosentiksi yhtiö odottaa 8-10 prosenttia. Viime vuonna yhtiön koko toiminnan oikaistu liikevoittoprosentti oli 9,1.

Sen sijaan patenttisalkkuja hallinnoivan Nokia Technologiesin näkymistä Nokia ei anna arviota merkittävien lisensointisopimusten ajoituksiin ja arvoon liittyvien riskien ja epävarmuustekijöiden takia.

Nokian ja Applen patenttikiista jatkuu

Nokia kertoi joulukuussa aloittaneensa useiden kanteiden nostamisen Applea vastaan, koska se katsoo Applen tuotteiden loukkaavan patenttejaan.

Tähän mennessä kanteita on nostettu 11 maassa, ja ne koskevat yli 50 patenttia. Apple on vastaavasti nostanut kanteita Nokiaa vastaan.

Aiempi Applen kanssa solmittu lisenssisopimus, joka kattoi osan Nokia Technologiesin patenttisalkusta, raukesi viime vuoden lopussa. Apple ei ole toistaiseksi hyväksynyt mitään Nokian tekemistä lisenssisopimustarjouksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)