Verkkouutiset

Työntekijä kassalla Triplan Prismassa Helsingissä 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Myyjät vastasivat: tällainen on tavallinen tulospalkkio kaupassa

Kyselyn mukaan keskimääräinen tulospalkkio on noin 30-50 euroa kuussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulospalkkioiden piirissä on iso osa myyjistä. Tavallisimmat palkkiot lihottavat tilipussia 30 – 50 eurolla kuukaudessa, ilmenee Palvelualojen ammattiliitto PAMin selvityksestä.

Yle uutisoi viime viikolla päivittäistavarakauppojen viime vuosina maksamista tulospalkkioista ja nosti esille, että kauppaketjut palkitsevat työntekijöitään ”ruhtinaallisesti”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tulospalkkiot ovat yritysten päätösvallassa. PAM selvitti myyjän työtä tekeviltä jäseniltään viikonlopun yli jatkuneella kyselyllä, kuinka yleisiä tulospalkkiojärjestelmät ovat, kuinka suuria palkkiot ovat ja miten ne kohdistuvat.

Vastanneista myyjistä 60 prosenttia oli töissä yrityksessä, jossa maksetaan tulospalkkioita. Palkkiojärjestelmät myös palkitsevat: 86 prosenttia vastanneista kertoi saaneensa kuluneen 12 kuukauden aikana palkkioita.
PAM pitääkin hyvänä, että kaupan alalla tulospalkkioita maksetaan. Muualla yksityisen palvelualan yrityksissä niitä on erittäin harvassa.

Avovastauksissa moni kiitti palkkioiden olevan lisä ansioihin.

– Tulospalkkiot ovat lähtökohtaisesti tervetullutta yrityskohtaista henkilöstöpolitiikkaa ja johtamista. Ne tuovat vähentämisen sijaan lisää työehtosopimuksessa sovittujen vähimmäisehtojen päälle,  PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Kyselyn perusteella osa-aikaiset myyjät ovat jopa kokoaikaisia useammin töissä yrityksessä, jossa on tulospalkkiojärjestelmä. Osa-aikaiset näyttävät myös saavan niin kokoaikaisia useammin. Peräti 89 prosenttia osa-aikaista vastasi saaneensa niitä 12 viimeisen kuukauden aikana, kun kokoaikaisista saajia on 82 prosenttia. Tulos johtunee siitä, että kaupan suuret yritykset Kesko, S-ryhmä ja Lidl maksavat tulospalkkioita ja niissä suuri osa myyjistä on osa-aikaisia.

Kyselyn perusteella viimeisen 12 kuukauden aikana maksetut palkkiot kokoaikaisilla myyjillä olivat keskimäärin 501–700 euroa ja osa-aikaisilla 401– 500 euroa. Korkeisiin, yli 2000 euron palkkioihin vuodessa ylsi viisi prosenttia vastanneista.

PAMin marraskuussa toteutetun jäsenkyselyn mukaan myyjien keskipalkka on kuukaudessa 2054 euroa. Yleisimpien tulospalkkioiden mukaan kuukausitulot nousevat 30 – 50 eurolla.

– Tulospalkkiot eivät poista alan työntekijöiden toimeentulo-ongelmia. Tarvitaan lisää tunteja, lisää kokoaikatyötä, sekä parempia peruspalkkoja, Rönni-Sällinen sanoo.

Kyselyn avoimissa vastauksissa tulee esiin yritysten erilaiset palkkioperusteet. Osalle osa-aikaisista tulospalkkaus maksetaan työsopimukseen merkittyjen tuntien mukaan, osalle puolestaan otetaan huomioon toteutuneet tuntimäärät.

Loman osuminen väärään ajankohtaa voi tiputtaa työntekijän pois palkkion saajista. Osa kokee epäoikeudenmukaiseksi sen, että palkkion saaminen on kiinni työtehtävistä – kassalla saa, osaston vastaavana ei. Jos mysteerishoppajan kohdalla jää kanta-asiakaskortti kysymättä tai tervehtimättä, leikkaantuu palkkio.

Toisten kanssa samaa työtä tekevä vuokratyöntekijä voi myös jäädä vaille palkkiota.

– Olisi erittäin tärkeää, että tulospalkkausjärjestelmät rakennettaisiin yhdessä henkilöstön kanssa. Tällä varmistettaisiin, että kaikki työntekijät voivat omalla työllään vaikuttaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen ja saada siitä myös rahallista palkintoa. Tämä olisi sitä parasta mahdollista paikallista sopimista, jossa molemmat voittavat.

– Voisi olla aiheellista, että kävisimme Kaupan liiton kanssa läpi tulospalkkiojärjestelmien pääperiaatteita, Rönni-Sällinen miettii.

PAM selvitti jäseniltään tulospalkkioiden maksukäytäntöjä 25.–28.4.2024
tehdyllä kyselyllä. PAMin jäseninä oleville myyjille lähetettiin linkki kyselyyn. Kyselyyn saatiin vastauksia 2600.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)