Verkkouutiset

Vain ani harva käyttää kiekkoa virheellisesti silloin, kun muistaa laittaa sen esille. LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

Tämä on yleisin pysäköintivirhe ja se toistuu vuodesta toiseen

Väärin pysäköity auto tekee kiusaa muille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna Suomen yleisin pysäköintivirhe oli pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen. Siihen syyllistyi lähes joka neljäs (24,3 %) valvontamaksun saaneista autoilijoista.

Vain ani harva käyttää kiekkoa virheellisesti silloin, kun muistaa laittaa sen esille, paljastavat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tuoreet tilastot viime vuodelta.

Puuttuvan parkkikiekon jälkeen toiseksi yleisin valvontamaksun syy viime vuonna oli pysäköinti ilman alueen pysäköintitunnusta (17,4 %). Pronssisijalla ParkkiPaten tilastoissa oli pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen. Sen sijaan kiekon asettaminen etuaikaan oli harvinainen virhe, joka aiheutti vain neljä prosenttia valvontamaksuista.

Näin varmistat, ettei kiekko unohdu

Kiekon käyttämättä jättäminen on ollut tilastojen kärjessä pitkään. ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa, että unohdettu kiekko voi aiheuttaa pysäköinnin pullonkaulan. Ilmiö on yleinen etenkin liikekiinteistöjen pihoilla ja kadunvarsipaikoilla.

– Jos kiekko unohtuu kerrasta toiseen, siihen voisi rutiininomaisesti aina laittaa ajan ja asettaa kiekon esille, vaikkei sitä erikseen vaadittaisi. Pysäköintialueiden ehdot kannattaa muutenkin ottaa huomioon ja epävarmoissa tilanteissa tarkistaa kahdesti, mitä kylteissä lukikaan. Myös esimerkiksi digitaalinen parkkikiekko tai pahvinen tuulilasiin liimattava kiekko ovat toimivia ratkaisuja.

ParkkiPaten tilastojen mukaan neljänneksi yleisin pysäköintivirhe viime vuonna oli sallitun pysäköintiajan ylittyminen, joka koski yli kymmenesosaa (13,4 %) valvontamaksun saaneista autoilijoista.

Viidenneksi yleisin pysäköintivirhe oli muualle kuin merkitylle paikalle parkkeeraaminen, johon syyllistyi alle kymmenesosa (7,8 %) virheellisesti pysäköineistä autoilijoista. Suoraan pelastustielle pysäköi onneksi vain reilu prosentti (1,2 %) valvontamaksun saaneista.

– Kaikki autoilijat eivät tule ajatelleeksi, että luvattomalle paikalle pysäköiminen voi olla turvallisuusriski, jos ambulanssi tai paloauto ei sen takia pääse perille avuntarvitsijan luokse. Vähintäänkin merkittyjen alueiden ulkopuolelle pysäköity auto voi olla muiden autoilijoiden mielestä kiusantekoa, jos se estää muiden autojen liikkumista alueella.

Viime vuonna pysäköinti invapaikalla ilman siihen oikeuttavaa lupaa (0,7 %) ja pysäköintitunnuksen väärinkäyttö (1,1 %) olivat harvinaisimpien pysäköintivirheiden joukossa.

Top-5 valvontamaksujen syyt vuonna 2022

1. Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen (24,3 %)
2. Pysäköinti ilman alueen pysäköintitunnusta (17,4 %)
3. Pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen (15,3 %)
4. Sallitun pysäköintiajan ylittyminen (13,4 %)
5. Muualle kuin merkitylle paikalle parkkeeraaminen (7,8 %)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)