Verkkouutiset

Vasemmisto veti Mauno Koiviston mukaan koulutusleikkauksiin: Pääministeri pyysi arvokkuutta

Vasemmiston kansanedustajat moittivat hallitusta koulutusleikkauksista ja muistuttivat edesmenneen presidentin sosiaalisesta noususta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa nähtiin poikkeuksellinen debatti, jossa edesmennyt presidentti Mauno Koivisto vedettiin mukaan päivänpolitiikkaan.

Kyselytunnin aloitti SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka kertoi Mauno Koiviston kohonneen satamajätkästä tohtoriksi. Hän arvioi, että Suomessa kehitys on mennyt suuntaan, jossa mahdollisuuksien tasa-arvo ei enää toteudu. Oppositio on arvostellut hallitusta erityisesti koulutusleikkauksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Olen mielessäni pohtinut, olemmeko menneet oikeaan suuntaan. Miten tänään takaamme mahdollisuuden satamajätkälle tohtorin arvoon, Rinne kysyi pääministeriltä.

Pääministeri Juha Sipilä totesi, että Koivistoa kohtaan tunnetaan syvää kunnioitusta. Hän toivoi, että Koivistolle voitaisiin jättää nyt arvokkaat jäähyväiset. Sipilä myös totesi, että hallitus päätti budjettiriihessä, ettei koulutuksesta enää leikata.

Seuraavaksi puheenvuoron piti niin ikään SDP:n Lauri Ihalainen. Hän kertoi Koiviston rakentaneen turvallisuuden tunnetta Suomen murrosvaiheessa. Ihalainen myös huomautti Koiviston tukeen sopimusyhteiskuntaa. Ihalainen kysyi pääministeriltä, että miten hallitus suhtautuu sopimusyhteiskunnan tukemiseen. Oppositio on syyttänyt hallitusta työmarkkinajärjestelmän murtamisesta, muun muassa ns. pakkolakien valmistelun yhteydessä.

Sipilä vastasi Koiviston olleen poikkeuksellinen henkilö, jossa yhdistyi talous- ja ulkopolitiikan tuntemus.

Myös vasemmistoliiton Li Andersson uteli hallitukselta, että miten se aikoo parantaa juoksuaan koulutuksen tasa-arvokysymyksissä, kun edesmennyt Mauno Koivisto oli erinomainen esimerkki siinä, miten vaatimattomista oloista voidaan nousta valtakunnan huipulle. Anderssonin mukaan koulutuksellinen tasa-arvo on uhattuna.

Anderssonin puheenvuoron jälkeen pääministeri Sipilä toisti, että eduskunnan pitäisi nyt keskittyä jättämään arvokkaat jäähyväiset Mauno Koivistolle.

Eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva oli silminnähden kiusaantunut vasemmiston tavasta ottaa Koivisto päivänpolitiikan välikappaleeksi. Hän tuki voimakkaasti Sipilän vetoomusta.

– Sen paremmin naulankantaan, mitä pääministeri täällä esitti, ei voi sanoa. Nostan hattua teille, herra pääministeri.

Kanervan mukaan myös ”tältä puolen salia” (oikealta) on syytä antaa suuri arvostus Koivistolle. Kanervan mukaan Koivisto johti esimerkillisellä tavalla Suomen kylmästä sodasta kohti uutta aikaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)