Verkkouutiset

SDP jätti vastalauseen postilaista

Liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat esittävät hylättäväksi hallituksen ajamaa postilakia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP ei hyväksy kansalaisten eriarvoista kohtelua.

– Hallituspuolueet jakavat kansan kahteen kastiin, toisille posti viitenä päivänä ja toisille kolmena päivänä viikossa, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat Katja Taimela, Suna Kymäläinen ja Satu Taavitsainen.

– Luotettava ja nopea postinkulku on kansalaisille ja yrityksille tärkeä peruspalvelu. Riittävien ja yhdenvertaisten postipalveluiden varmistaminen koko maassa nyt ja tulevaisuudessa on valtion tehtävä. Ihmisiä ei saa laittaa eriarvoiseen asemaan eri puolella Suomea. Posti pitää kerätä ja jakaa viitenä päivänä viikossa joka puolella Suomea, sanoo Taavitsainen.

Hänen mukaansa uusi postilaki uhkaa myös tuhansia postinjakajien työpaikkoja.

Esityksessä on ongelmallista, että ainoan lailla säädetyn, yleispalvelukirjeen eli yksityisen kirjeen tai pienen paketin, jakelun määrittelee siihen kuulumaton sanomalehtijakelu, joka on yksityisten yritysten toimialaa.

– Pidän varhaisjakelun mukaisesti määriteltävää Postin pakkokilpailutusta vaikeana, niin Postin liiketoiminnan, henkilöstön kuin kansalaistenkin näkökulmasta. Ymmärrän hyvin sanomalehtien tuskan digitalisoituvassa maailmassa, mutta tukea ei tulisi antaa kansalaisten palveluiden ja valtionyhtiön kustannuksella. Postin monopolia ei enää ole minkään tuotteen osalta, miksi pakottaa yhtiö markkinoille pallo jalassa, sanoo Katja Taimela.

Viestintäviraston kerran vuodessa määriteltävien kilpailutusalueiden lisäksi, huolta aiheuttaa kansalaisten yksityisyydensuoja jatkossa.

– Uudistus pakottaa Postin luovuttamaan osoiterekisterinsä muille postiyhtiöille. Kuka vaan voi toimia postina ja postiluvan hakuun riittää pelkästään sähköinen ilmoitus. Kuinka käy salaisten osoitetietojen? Ovatko vaitiolovelvollisuuden alaiset osoitetiedot enää riittävän suojan takana, kysyy Suna Kymäläinen.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta hyväksyi tänään mietinnössään hallituksen esityksen postilain uudistamisen 2. vaiheesta. Vastalauseen allekirjoitti SDP:n lisäksi vihreiden ja vasemmistoliiton valiokunnan jäsenet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)