Verkkouutiset

Ministeri Jaakko Iloniemi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Jaakko Iloniemi Ylellä: Suomen Nato-jäsenyys lähes satavarma

Ex-diplomaatin mukaan Turkin jarrutukseen on suhtauduttava rauhallisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Veteraanidiplomaatti, ministeri Jaakko Iloniemi kuvailee Suomen Nato-jäsenhakemuksen jättämistä ”ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi”. Iloniemi kommentoi turvallisuuspoliittista tilannetta Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Yleinen mielipide kääntyi Nato-jäsenyyden kannalle Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä, Iloniemi toteaa.

– Kun kansainvälinen tilanne on sellainen, ettemme enää voi lähteä siitä, että Venäjä käyttäytyy niiden sääntöjen mukaan joita se itse on ollut laatimassa, silloin on tarpeen saada vahvistusta puolustusajattelullemme ja ennen kaikkea poliittiselle asemallemme, Iloniemi sanoo.

Iloniemi on tyytyväinen Suomen ja Ruotsin läheiseen yhteistyöhön asiassa.

Suomessa on viime päivinä herättänyt huolta Suomen Nato-jäsenyyden aikataulu. Nato-maa Turkki on toistaiseksi jarruttanut jäsenyysprosessin etenemistä. Iloniemen mukaan Suomessa on syytä pitää päät kylminä, sillä Turkin Suomelle ja Ruotsille kohdistamat vaatimukset eivät varsinaisesti liity Nato-jäsenyyteen.

– Me olemme tässä nyt välikappale, todellinen maali taitaa olla Atlantin tuolla puolen.

Iloniemen mukaan Turkin vaatimukset tulivat Suomelle kuitenkin yllätyksenä, sillä maiden suhteet ovat olleet ministerin sanoin hyvät. Turkki on vaatinut muun muassa asevientirajoitusten poistamista, ja tässä Iloniemen mukaan Suomella on ”harkinnan varaa”.

Turkki tavoittelee ainakin symbolisia myönnytyksiä, Iloniemi arvelee.

– Kansainvälisessä politiikassa on paljon teatterin piirteitä, ja yleisönä on usein kotimaan yleisö, hän huomauttaa.

Suomen Nato-jäsenyyden toteutumista Iloniemi pitää ”99,99-prosenttisesti” varmana. Varauma liittyy pitkään viivytykseen, ex-diplomaatti sanoo.

Pitkän uran ulkoasiainhallinnossa tehnyt Iloniemi on Suomen tunnetuimpia diplomaatteja. Hänet muistetaan etenkin ETYK-prosessin keskeisenä arkkitehtina 1970-luvulla sekä Suomen USA-lähettiläänä vuosina 1977-1983. Aktiiviselle yhteiskunnalliselle keskustelijalle myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1994.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)