Verkkouutiset

Valeri Gerasimov videokokouksessa Vladimir Putinin kanssa. www.kremlin.ru

Näin eteni Ukrainan tuhoisa isku – Valeri Gerasimovin kerrotaan ehtineen pois paikalta

Ukrainalaislähteet väittivät komentajan saaneen osuman sirpaleesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainalaislähteet väittivät viikonloppuna Venäjän asevoimien komentajan, yleisesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovin haavoittuneen puolustajan iskussa Ukrainan Izjumissa. New York Timesin mukaan Ukrainan sodan johtoon väitetysti nyt nimitetty kenraali Gerasimov oli kuitenkin ehtinyt poistua paikalta. Ensimmäisten ukrainalaisväitteiden mukaan Gerasimov olisi saanut hyökkäyksessä sirpaleen sääreensä.

Korkea ukrainalaisviranomainen kertoo NYTimesille, että Venäjän asevoimien komentaja oli todella tehnyt matkan vaaralliseksi kuvattuihin etulinjan asemiin itäisessä Ukrainassa ja että Ukraina sai tietää vierailusta.

Paikalliseen kouluun perustettuun komentopaikkaan kohdistuneen iskun on kerrottu surmanneen 200 sotilasta ja jopa 20 upseeria. Menehtyneiden upseerien joukossa oli mediatietojen mukaan elektronisesta sodankäynnistä vastannut kenraalimajuri Andrei Simonov.

Valeri Gerasimovin kerrotaan käyneen komentopaikalla, mutta ehtineen lähteä ennen Ukrainan hyökkäystä.

Amerikkalaiset viranomaislähteet vahvistavat, että Gerasimov oli tiedustelutietojen mukaan ollut itäisessä Ukrainassa viimeiset pari päivää. Amerikkalaisilla ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa Ukrainan iskusta.

Näin korkean upseerin länsnäolo etulinjassa on äärimmäisen epätavallista ja sen on arvioitu kertovan Venäjän joukkojen sekaannuksesta.

– Arviomme on, että hän oli paikalla, koska he tunnustavat, etteivät ole saaneet ongelmiaan vielä ratkaistua, amerikkalaisviranomainen kommentoi.

”Syntipukki”

Venäjä on menettänyt sodassa poikkeuksellisen määrän korkeita upseereita. Asiantuntija-arvioissa syinä on pidetty huonosti suojattua viestintää ja joukkojen kehnoa aloitekykyä. Jopa kenraalien on kerrottu joutuvan johtamaan taisteluja etulinjasta alemman johdon kyvyttömyyden ja sotilaiden kehnon taistelutahdon vuoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on kerrottu nimittäneen Gerasimovin Ukrainan sodan johtoon. Sotilasasiantuntijat ovat ihmetelleet ratkaisua. Mikäli tieto pitää paikkansa, on kyseessä merkittävä väliintulo presidentiltä. Hyökkääjän ykköskenraaliksi Ukrainassa nimitettiin huhtikuun alussa Venäjän Eteläisen sotilaspiirin komentaja, kenraali Aleksander Dvornikov. Nyt asetelma on kuitenkin epäselvä.

– Tämä on merkki siitä, että Putinilta ovat vaihtoehdot loppumassa erikoissotilasoperaation suhteen. Tällä on myös joitakin kiinnostavia strategisia ja operationaalisia seurauksia, Australian asevoimien kenraalimajuri evp. Mick Ryan totesi viime viikolla.

Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling kummastelee hänkin tapahtumia Twitterissä.

– On pakko kysyä: mitä helvettiä [Yhdysvaltain] puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtajan vastine tekee tuolla, kun kenraali Dvornikov on väitetysti johdossa, Hertling sanoo.

Arvostettu sotilasasiantuntija ja USA:n ulkoministeriön entinen neuvonantaja, professori Eliot Cohen arvioi perjantaina, että mikäli Valeri Gerasimov todella on määrätty johtamaan sotaa, kertoo se yhtäältä siitä, että Kreml katsoo kenraalin pätevimmäksi tehtävään, mutta myös toisaalta sitä, että Gerasimovin katsotaan epäonnistuneen tehtävässään yleisesikuntapäällikkönä.

Valeri Gerasimov on vastannut Venäjän asevoimien modernisoinnista ja nykyisen taistelutavan kehittämisestä.

– [Venäjän operaatiot Ukrainassa] menevät tällä hetkellä pahasti mönkään, Cohen totesi Twitterissä.

Hänen mukaansa Moskova saattaa olla rakentamassa Gerasimovista syntipukkia.

– Eihän pomoa [Putin] voi syyttää siitä, että hän aloitti erittäin typerän sodan, jonka seurauksena Venäjä heikkenee ja joutuu eristetyksi ja joka vahvistaa ja laajentaa Natoa Venäjän kynnyksellä, varsinkaan jos sota hävitään ukrainalaisille talonpojille, Cohen sanoo ironisesti.

LUE MYÖS:
”Sota voi päättyä katastrofiin” – Moskovan sanotaan löytäneen syntipukin
Vladimir Putinin väitetään korvanneen sodanjohdon – ”Vaihtoehdot loppuvat”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)