Verkkouutiset

HS: Mitä kesällä voi tehdä?

Asiantuntijoiden mukaan kesän koronatilanne on vielä epävarma.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kesä koronatilanne on vielä epävarma. Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan täytyy olla valmis nopeisiin suunnitelmien muutoksiin, koska korona on yllättänyt jo monta kertaa.

Asiantuntijoiden mukaan ulkotiloissa virus leviää huomattavasti heikommin, joten turvallisempaa olisi viettää ulkoilukesä. Myös ulkomaan loma on siis ainakin teoriassa mahdollista, jos kyseessä on rantaloma tai vaellus. Kaupunkilomaa Euroopassa tuskin voi vielä viettää.

Kotimaan matkailua voi kesällä todennäköisesti harrastaa suhteellisen turvallisesti.

Varminta on tavata ihmisiä ulkotiloissa, esimerkiksi terasseilla, grillijuhlissa ja ulkona liikkuen. Isojen ulkotapahtumien, kuten festarien, järjestämismahdollisuudet tiedetään vasta juuri ennen kesää.

Helsingin yliopiston tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo uskoo, ettei isoja kesätapahtumia nähdä tänä kesänä suomessa.

– Sinänsä festarit ovat lähtökohtaisesti suhteellisen pieni riski, koska ihmiset ovat ulkona, Aivelo miettii.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen uskoo, että kesästä voi tulla samanlainen kuin viime vuoden kesä oli, kunhan vaan rajoitustoimenpiteet saavat tautitapaukset jyrkkään laskuun.

– Nyt olemme Husin alueella olleet melkein neljä kuukautta tilanteessa, jossa tapausmäärissä on ollut jojo-ilmiö ylös ja alas ilman, että olemme saaneet epidemiaa sammutettua, Ruotsalainen sanoo.

Tietoylijohtaja Pekka  Rissanen THL:ltä uskoo, että tänä vuonna sukujen kesälomanviettoon voidaan rokotusten ansiosta ottaa myös isovanhemmat mukaan. Yli 80-vuotiaiden rokotustilanne paranee kesää mennessä merkittävästi. Kesän edetessä paranee myös muiden ikäluokkien rokotekattavuus.

– Ideaalitilanteessa voitaisiin viimeistään juhannuksen jälkeen alkaa avata suurta osaa koronaan liittyviä rajoitustoimia, Rissanen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)