Verkkouutiset

Antti Rinne: Turvallisuus edellyttää konkreettisia toimia

Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien joukossa kulkee pahoissa aikeissa olevia ihmisiä, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Terrorin kasvualustat on kitkettävä yksitellen myös Suomessa. Samaan aikaan pitää muistaa tämä: pakolaiset eivät aiheuta terrorismia. Terrorismi aiheuttaa pakolaisuutta, Antti Rinne sanoi SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa keskiviikkona.

Sen vuoksi hänen mukaansa tarvitaan vaikuttavaa turvapaikan saaneiden ihmisten kotouttamista, ettei syrjäytyminen ja näköalattomuus oman kohtalon edessä synnytä radikalisoitumista. Kotimaisten kielten taito on kaiken kotoutumisen keskiössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Rinne totesi myös, että poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille tarvitaan riittävät voimavarat tunnistaa uhkat ja torjua väkivalta.

– Me tarvitsemme oikeuslaitokselle sellaiset voimavarat, että kielteiset turvapaikkapäätökset voidaan valitusasteissa nopeasti käsitellä.

Rinteen mukaan tarvitaan parempaa kykyä ennakoida uhkatilanteita.

– Me tarvitsemme pelisäännöt niin sotilastiedustelulle kuin siviilitiedustelulle, erityisesti tietoliikennetiedustelulle.

Rinne sanoi, että näitä lainsäädäntökokonaisuuksia valmisteltaessa on löydettävä kokonaisuus, jossa kenenkään sähköpostiliikenne tai muu viestintä ei perusteettomasti joudu viranomaisten seurannan kohteeksi.

– On siis löydettävä oikea tasapaino kansalaisten perusoikeuksien toteutumisen ja tiedustelun tarpeiden toteutumisen välillä.

Hänen mielestään perusoikeuksiin puuttumisen vastapainona on myös tiedustelutoiminnan valvonta saatettava vaikuttavan ja laajan parlamentaarisen valvonnan piiriin.

– Suojelupoliisin muuttuessa tiedusteluviranomaiseksi laajoilla toimivaltuuksilla on tärkeää, että eduskunnassa tiedetään, mitä tiedustellaan, millä tavalla tiedustellaan ja mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia tiedustelulla on, Rinne sanoi.

– Kun nämä reunaehdot toteutuvat, on suomalaisten etu, että tiedustelutoiminnan uudistukset toteutetaan mahdollisimman nopeasti,hän jatkoi.

Vihassa ei pidä elää

Rinne totesi, että Turun järjettömän, sairaan väkivallanteon jälkeen ihmisten tunteet kuohahtavat.

– Se kuuluu ihmisyyteen pahan kohdatessa. Mutta vihassa ei pidä elää, sillä silloin terroristi voittaa. Terroristi toivoo myös, että kohdistaisimme pahojen tekojen synnyttämän turhautumisen ja tuskan syyttömiin ja puolustuskyvyttömiin ihmisiin, heikoimpiin. Tällaisia ihmisiä ovat henkensä puolesta omasta maastaan paenneet ihmiset, jotka hakevat meiltä turvaa.

Rinne muistutti, että pelon ja valheiden levittäminen ja vihan lietsonta ovat terroristien tunnusmerkkejä.

– Poliitikoille tällainen toiminta ei sovi. Kun katsoo some-keskusteluja ja joidenkin poliitikkojen ulostuloja, näkee, kuinka terroristi on onnistunut tavoitteessaan. Terroristi on onnistunut synnyttämään uutta vihaa ja vastakkainasettelua, pelottavaa todellisuuden sumentavaa raivoa.

Rinteen mukaan tässä tilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että terroristin synnyttämä rasistinen tuli saadaan sammumaan.

– Sanotaan selvästi ei terrorismille ja sanotaan selvästi ei rasismille. Pahat teot eivät saa synnyttää uusia pahoja tekoja, ihmisen arvo on jakamaton, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)