Verkkouutiset

Oranki ja 74 luotia

Indonesian orankipopulaatio on puolittunut viimeisen 20 vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sumatralla löydetty 74 ilmakiväärin luodin haavoittama naarasoranki on useiden kriittisten päivien jälkeen toipumassa. Oranki löydettiin Sumatran pohjoisosassa sijaitsevasta Acehin provinssista hedelmäpuun alta kuukauden ikäisen jälkeläisensä kanssa, kun paikalliset kyläläiset olivat kertoneet havainnoistaan viranomaisille.

30-vuotias oranki oli tullut yhden kyläläisen tiluksille. Tämä oli kokenut sen uhaksi ja yrittänyt karkottaa eläimen, mutta ampuja ei vielä ole viranomaisten tiedossa. Pelastusyrityksistä huolimatta Hope -nimiseksi ristityn orangin poikanen menehtyi aliravitsemukseen. Nyt lähes viikon kriittisessä tilassa ollut Hope on elpynyt ja syö.

Maailmassa on jäljellä noin 100[nbsp]000 orankia ja suurin osa niistä asuu Indonesialle kuuluvilla Sumatralla ja Borneon saaren Kalimantanina tunnetussa osassa.

Sumatralla ihmisten tiedetään aiemmin hyökänneen orankeja vastaan, koska he pitävät niitä tuhoeläiminä. Salametsästäjät taas myyvät orankeja usein lemmikeiksi.

Viime vuonna neljä indonesialaista miestä tuomittiin orangin tappamisesta. Tuolloin tapetusta nisäkkäästä löydettiin 130 ilmakiväärin luotia ja viidakkoveitsellä aiheutettuja haavoja. Myös kumiplantaasien työntekijöitä on pidätetty epäiltyinä orankien tappamisesta.

Kansainvälinen Luonnonsuojeluliitto IUCN on määritellyt Sumatran ja Borneon orangit erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Sumatralla arvioidaan elävän noin 15[nbsp]000 ja Borneolla 54[nbsp]000 orankia.

Sademetsien vauhdilla tapahtuva häviäminen ja laajenevat palmuöljyplantaasit ovat vieneet orangeilta elintilaa ja johtaneet niiden ja ihmisten välisiin konflikteihin. Joissain tapauksissa orangit ovat jopa yrittäneet tuhota kaivureita ja metsätyökoneita.

Indonesiassa toimivan orankien suojelukeskuksen edustajat sanovat, että suurinta osaa orankitapoista tuskin koskaan saadaan selvitettyä. Keskuksen kärkihanke on kuitenkin saanut Indonesian parlamentin säätämään tiukempia lakeja orankien suojelusta ja niiden vahingoittamiseen liittyvistä rangaistuksista.

Viranomaisten metsissä ja plantaaseilla kuulustelemat metsästäjät sanovat yleensä metsästävänsä sikoja ja hirvieläimiä, vaikka heidän epäillään saalistavan myös orankeja.

Current Biology -tiedejulkaisussa kirjoittavat tutkijat arvioivat Indonesian orankipopulaation vähentyneen viimeisen 20 vuoden aikana jopa 150[nbsp]000 yksilöllä. Tämä on huomattvasti suurempi luku kuin mikä tutkijaryhmän alkuoletus oli.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)