Verkkouutiset

Kai Mykkänen: Riittää, että venäläinen taksifirma noudattaa lakia

Sisäministeri uskoo, että EU:n tietosuoja-asetus takaa kuluttajan tietoturvan. Hereillä kannattaa silti olla, hän huomauttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo, että venäläinen taksiyritys Yandex voi toimia Suomessa, kunhan se noudattaa Suomen lakeja.

– Yrityksen täytyy myös noudattaa EU:n tietosuoja-asetusta. On tärkeää, että kuluttaja itse hyväksyy, mitä tietoja hän itsestään antaa, Mykkänen sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Venäläinen taksiyritys Yandex on vastikään aloittanut toimintansa Suomessa. Yritys on rekisteröity Hollantiin, ja sen datakeskus sijaitsee Mäntsälässä. MTV:n uutiset kertoi tiistaina, että Liettuan viranomaiset ovat varoittaneet Suomea Yandexin älypuhelinsovelluksesta. Liettualaisten mukaan taksiasiakkaiden puhelimista kerättyä dataa siirrettäisiin EU:n ulkopuolelle, muun muassa Moskovaan.

Mykkänen arvioi, että EU:n tietosuoja-asetus takaa melko hyvin kansalaisen tietoturvan.

– Tietoa siirtyy todennäköisesti meistä kaikista Googlen järjestelmissä tai heidän paikannustaan käyttävissä taksijärjestelmissä muualle. Varmasti kuluttajan pitää olla hereillä, mutta en usko että Venäjän valtiota kiinnostavat kovin paljon helsinkiläisten taksimatkat noin yleisesti.

Venäläinen Yandex on alunperin hakukoneyritys, jonka osake on noteerattu yhdysvaltalaisen Nasdaq-teknologiapörssin listalla. Suomessa taksit toimivat Yango-nimellä. Yhtiöllä ei ole omia autoja, vaan se tekee yhteistyötä paikallisten kuljettajien kanssa. Mykkänen sanoo, että Yandexin ja amerikkalaisen Uberin taksit ovat mullistaneet esimerkiksi Moskovan taksiliikenteen.

– Siellä on saatu tehoton pimeä taksiliikenne pois, ja se on muuttunut turvalliseksi ja veroja maksavaksi liikenteeksi. Sikäli minulla ei ole lähtökohtaisesti mitään negatiivista sanottavaa.

Hän korostaa, että yrityksen tulee noudattaa Suomen lakia ja työehtosopimuksia sekä maksaa tänne vaaditut verot.

Mykkäsen mielestä ei ole ”ensimmäisenä huolestuttava asia”, että Suomessa toimii kuljettajia, jotka käyttävät älypuhelimessaan Yandexin applikaatiota.

– Jos joku omiin liikkumistensa osalta pitää tietoa arkaluontoisena, on mietittävä, millä välineellä liikkuu. Jos yritys toimii lain mukaan, niin on hyvä, että tulee kilpailua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)