Verkkouutiset

Vladimir Putinilta yllättävä päätös Novitsok-kaupungista

Uuden määräyksen mukaan Shikhanyssa ei enää tehdä huippusalaista tutkimusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut määräyksen, jonka mukaan Shikhanin kaupunki ei ole jatkossa erityistutkimusta harjoittava paikka.

Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytyksessä käytetty Novitsok-hermomyrkky kehitettiin vuosina 1971–1973 Shikhanissa. Keski-Venäjällä sijaitsevassa paikassa toimi tuolloin Neuvostoliiton armeijan tutkimuskeskus.

Venäjä paljasti tiedon muutama vuosi sitten laaditussa raportissa, joka luovutettiin kansainväliselle kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW).

Britannian poliisi kertoi torstaina tunnistaneensa hyökkäyksen tekijät turvakameramateriaalin perusteella. BBC:n mukaan he ovat Venäjän kansalaisia.

Venäjällä on tällä hetkellä useita ZATO-luokan kohteita eli suljettuja kaupunkeja, joissa tehdään huippusalaista tieteellistä tutkimusta. Putinin määräyksen mukaan Shikhanyn luokitus tulee poistumaan vuodenvaihteen jälkeen.

Quartz-sivuston mukaan linjauksen syistä ei annettu lisätietoja. Venäjän valtio ilmoittaa korvaavansa Saratovin alueelle noin miljoona euroa toimenpiteestä aiheutuneiden kustannusten kattamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)