Verkkouutiset

Professori vastaa: Atte Kaleva on vastuuton populisti

Panu Raatikainen syyttää tutkijaa 'maalitolppien siirtelystä'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Atte Kaleva ei ehkä ole rasisti, mutta hän on vastuuton populisti, joka pönkittää lausunnoillaan rasistisia ennakkoluuloja, Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori Panu Raatikainen sanoo.

Hän ottaa kantaa tästä löytyvään Verkkouutisten juttuun sen kommenttiketjussa. Rasismisyytösten kohteeksi islamia koskevien kommenttiensa takia joutunut Kaleva arvosteli haastattelussa äärisuvaitsevaisia islamia koskevasta kaksoisstandardista. Kalevan mukaan tietyt keskustelijat kieltäytyvät muun muassa näkemästä naisten ja seksuaalivähemmistöjen sortoa silloin kun sortaja on muslimi.

Kaleva katsoo, että islamin arvostelu ideologiana tehdään mahdottomaksi, jos katsotaan, että samalla arvostelee muslimeita. Kaleva totesi myös olevansa huolissaan siitä, että suomalaista maahanmuutto- ja islam-keskustelua dominoivat kaksi ääripäätä, jotka eivät jätä sijaa järkevälle keskustelulle.

Panu Raatikainen soimaa kommenttiketjussa Kalevan Pride-tapahtumaa sivunnutta twitter-kommenttia. Sama kommentti aloitti Kalevaa viime päivinä koskeneen some-mylläkän.

Kaleva totesi twitterissä Ylen ja Helsingin Sanomien julkaisseen viime aikoina juttuja, joissa korostettiin islamin tasa-arvoisuutta ja suhtauduttiin myönteisesti sharia-lakiin.

– Ilmeisesti näemme siis tänä vuonna runsaasti muslimeja #helsinkipride2018 ’ssa, Kaleva kirjoitti sarkastisesti.

Panu Raatikaisen mukaan Kaleva siirtelee maalitolppia. Hän toteaa, ettei keskustelussa ollut millään tavalla kyse Sharia-laista.

– Kaikki alkoi siitä, että Kaleva piti jostain syystä yhtäkkiä tärkeänä antaa ymmärtää, että muslimeja ei sitten tulla Pride-kulkueessa näkemään, koska muslimit nyt vain ovat suvaitsemattomia. (hän ilmaisi tämän sarkastisesti), Raatikainen kirjoittaa.

Hän kutsuu Kalevan kommenttia ”kummalliseksi”, koska mikään muslimitaho ei ollut ottanut kantaa Prideen. Raatikaisen mukaan Kalevan kommentti perustui ennakkoluuloihin ja oli tutkijan suulla lausuttuna ”omiaan lietsomaan ennakkoluuloja muissa”.

– Tosiasia kuitenkin oli, että Pridelle osallistui ja sitä tuki suuri joukko muslimeja. Kaikki hyökkäily Pridea vastaan somessa yms. tuli ihan kantasuomalaisten rasistien, konservatiivien ja oikeistopopulistien suunnalta – siis niiden jotka muodostavat (somen tuenosoituksista ja tykkäyksistä päätellen) suuren osan Kalevan kannattajajoukosta, Panu Raatikainen toteaa.

LUE MYÖS:

Atte Kaleva arvostelee äärisuvaitsevaisia: Sortoa ei nähdä jos sortaja on muslimi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)