Merikaapelien pelätään olevan houkuttelevia iskukohteita. Policy Exchange/Orange Marine, Robert Kneschke

97 prosenttia maailman informaatiosta kulkee vailla turvaa

Merenalaisten kaapelien turvaamiseksi on uuden raportin mukaan tehtävä paljon enemmän.

Brittiläisen Policy Exchange -ajatuspajan julkaisemassa raportissa parlamentin jäsen Rishi Sunak varoittaa välttämättömistä mutta turvaa vailla olevista merikaapeleista. Niiden kautta kulkee 97 prosenttia kansainvälisestä kommunikaatiosta ja päivittäin 10 biljoonan dollarin edestä kauppaa.

Merikaapelit ovat nykyajan elämälle ja digitaloudelle olennainen infrastruktuuri. Ne ovat kuitenkin haavoittuvia terroristien tai vihamielisten valtioiden hyökkäyksille maalla ja merellä.

USA:n tiedustelupalvelut ovat kertoneet venäläisten sukellusveneiden aggressiivisesta toiminnasta lähellä Atlantin kaapeleita. Venäjän valloittaessa Krimin oli ensimmäisiä liikkeitä pääkaapelin katkaisu.

Erityisesti kaapelien maihintulokohdat ovat kriittisiä paikkoja, joilla kuitenkin on usein vain minimaalinen suojaus.

Raportissa mainitaan Suomesta muun muassa tapaus, jossa merivoimat pudotti syvyyspommeja 2015 tunnistamattoman vedenalaisen kohteen vuoksi.

USA:n amiraali evp James Stavridis sanoo raportin esipuheessa, että maailman talouden selkäranka eivät ole satelliitit taivaalla vaan putket valtamerissä.

”Olemme antaneet tämän olennaisen infrastruktuurin kasvaa yhä haavoittuvammaksi ja tämän pitäisi huolestuttaa meitä kaikkia. Omalla urallani olen nähnyt Atlantin valtameren muutoksen Naton lähes täydellisestä hallinnasta halueeksi, jota Venäjä aktiivisesti haastaa uudelleen heränneellä laivastodoktriinilla. Jos Venäjän aseman suhteellinen heikkous tekee tavanomaisesti konfliktista Naton kanssa epätodennäköisen, se myös nostaa epäsymmetristen kohteiden kuten valokuitukaapelien vetovoimaa”, amiraali Stavridis sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt