Verkkouutiset

Venäjän ulkoministeriöltä virallinen varoitus: USA metsästää venäläisiä

Venäjän ulkoministeriö varoittaa matkailevia Venäjän kansalaisia Yhdysvaltojen viranomaisten järjestämistä pidätyksistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut verkkosivuillaan varoituksen, jossa se toteaa, että Venäjän kansalaisten uhka tulla ulkomailla pidätetyksi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen ja viranomaisten pyynnöstä on varsin todellinen.

Ulkoministeriön mukaan ”Yhdysvallat jatkaa venäläisten ’metsästämistä’ ympäri maailmaa, mitä on mahdotonta hyväksyä”. Ulkoministeriö toteaa, ettei Yhdysvallat huomioi toiminnassaan kansainvälistä lakia.

Ulkoministeriö toteaa, että tällaisia tapauksia on ollut enemmän kuin tusina. Esimerkkeinä ministeriö mainitsee muun muassa Vladimir Drinkmanin luovutuksen Hollannista Yhdysvaltoihin sekä Vadim Poljakovin luovutuksen Espanjasta Yhdysvaltoihin.

Drinkman on asetettu Yhdysvalloissa syytteeseen yli 160 miljoonan dollarin luottokorttihakkerointitapauksessa. Poljakovin taas epäillään johtaneen suurta hakkeriverkostoa, joka osti tuhansien murrettujen käyttäjätilien kautta valtavia määriä sähköisiä lippuja eri tapahtumiin, ja välitti ne eteenpäin suurelle jälleenmyyjäverkostolle.

Ulkoministeriö kiinnittää erityistä huomiota Roman Seleznevin tapaukseen. Roman Seleznev on Venäjän duuman jäsenen Valeri Seleznevin poika. Hänen epäillään kuuluneen hakkeriryhmään, joka urkki luottokorttitietoja muun muassa ravintoloiden ja myymälöiden korttimaksupäätteiltä.

Hakkerit olivat myyneet korttitietoja eteenpäin pyörittämillään sivustoilla. Kaikkiaan Seleznevin väitetään varastaneen liki 250 000 luottokorttinumeroa ja myyneen 140 000 kortin tiedot eteenpäin verkossa. Hänet otettiin mediatietojen mukaan kiinni Malediiveilla ja kuljetettiin sieltä Yhdysvaltojen hallussa olevalle Guamille.

Ulkoministeriö ei mainitse varoituksessaan miesten epäiltyjä rikoksia.

Ulkoministeriö toteaa Venäjän ulkomaan edustustojen olevan valmiita auttamaan pulaan joutuneita kansalaisia. Ulkoministeriö kehottaa matkustavia venäläisiä tästä huolimatta ottamaan huomioon mahdolliset riskitekijät etenkin, ”jos on syytä epäillä amerikkalaisten viranomaisten tavoittelevan heitä”.

Ulkoministeriön mukaan huoli liittyy pääasiassa maihin, joilla on luovutussopimukset Yhdysvaltojen kanssa. Ministeriö tarjoaa sivuillaan myös linkin, josta maat voi tarkistaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)