Verkkouutiset

”Paluu entiseen vie Venäjältä 10-15 vuotta”

Tutkijan mielestä Ukrainan kriisin haavojen sulkeminen voi viedä vuosikausia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän tiedeakatemian taloustieteilijän tohtori Jakov Mirkinin mielestä Ukrainan kriisi ja sitä seuranneet pakotteet ovat vieneet Venäjän kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle.

”Tilapäinen sovinto lännen kanssa on mahdollinen ja kriisin osapuolet voivat ottaa askelen taaksepäin. Ukrainan tapahtumien haavat ovat kuitenkin syviä. Paluu entiseen asemaan kansainvälisessä yhteisössä voi viedä Venäjältä 10-15 vuotta”, Mirkin toteaa Russia Directin artikkelissaan.

Mirkinin mukaan nykytilanne ei kuitenkaan riitä viemään Venäjää tai maailmantaloutta polvilleen.

On eri asia, jos Ukrainaan liittyviin poliittisiin riskeihin ei puututa ja konflikti eskaloituu. Tässä tilanteessa Venäjän ja EU:n välinen raaka-ainevirtakin voisi katketa. Se tarkoittaisi taloudellista epävarmuutta ja valtavia rasitteita EU:n koko talousjärjestelmälle.

Pakotteilla voi olla hopeareunus

Jakov Mirkinin mielestä Venäjä voi joko alistua kohtaloonsa ja antaa pakotteiden viedä sen talouden alamäkeen tai sitten käyttää niitä yllykkeenä kasvuun, nykyaikaistumiseen ja innovaatioon.

Mirkinin mukaan on tärkeä erottaa toisistaan pakotteiden pitkän ja lyhyen aikavälin vaikutukset. Hän muistuttaa, että tähän mennessä asetetut pakotteet on suunniteltu niin, etteivät ne vaikuta kaasun ja öljyn virtaan Eurooppaan tai takaisin tuleviin maksuihin.

”Tämä tarkoittaa, että tuotot ovat turvassa ja Venäjän talous pysyy vielä toistaiseksi vahvana”, Mirkin sanoo.

Mirkinin mukaan pakotteet voivat johtaa Venäjän talouden jo kauan kaipaamaan shokkiin. Hän toivookin, että päättäjät ryhtyvät pakotteiden myötä toimiin kotimaan markkinoiden kasvattamiseksi.

”Suuryrityksistä on tullut liian rakastuneita ulkomaiseen rahaan.”

Pakotteet kuitenkin kirpaisevat pitkällä aikavälillä.

”EU:n ja Yhdysvaltojen virallinen linja on puristaa Venäjä ulos Euroopan energiamarkkinoilta. Lisäksi ulkopuolinen rahoitus halutaan katkaista ainakin joksikin aikaa. Tämä on kova haaste ja tilanteesta selviäminen on vaikeaa. Monet elintärkeät alat ovat 50-80 prosenttisesta riippuvaisia viennistä”, Mirkin analysoi.

Mirkinin mukaan Venäjästä on myös tullut monin paikoin varsin riippuvainen tuontitavarasta.

”Venäjä on tienhaarassa. Paras ratkaisu olisi nykyaikaistua ja realisoida yritysten ja keskiluokan potentiaali. Kasvun yllykkeitä tulisi lisätä ja kaikki mahdollinen tehdä sen eteen, että Venäjälle saadaan suoria ulkomaisia sijoituksia ja uutta teknologiaa.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)