Verkkouutiset

Venäjä palauttaa Norjan karkottamat turvapaikanhakijat – ”miksei kukaan heistä mene Suomeen?”

Norjan tiukka linja Venäjältä tuleviin turvapaikanhakijoihin on johtanut tulijoiden pallotteluun edes takaisin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan hallitus ilmoitti viime viikolla The Localin mukaan kiristävänsä suhtautumistaan Pohjois-Venäjältä Norjan rajan yli tuleviin turvapaikanhakijoihin. Norjalaisten mukaan tulijat hyväksikäyttävät Norjan turvapaikkajärjestelmää.

”Emme katso tämän turvapaikanhakijaryhmän olevan vaarassa joutua vainon kohteeksi Venäjällä”, Norjan oikeusministeri Anders Anundsen totesi keskiviikkona.

Hän ilmoitti samalla, että kaikki Venäjän rajan yli tulevat turvapaikanhakijat käännytettäisiin tästä lähtien mahdollisimman pian heti heidän tultuaan maahan. Vain erikoistapaukset pääsisivät täyden turvapaikkaharkinnan piiriin.

The Local kertoo, ettei tiukka linja ole vielä johtanut toivottuun lopputulokseen. Venäjän kerrotaan nimittäin lähettävän nyt kertaalleen käännytettyjä turvapaikanhakijoita takaisin Norjaan. Norja taas lähettää tulijat jälleen Venäjälle.

Norjan viranomaisten mukaan Venäjän toiminta loukkaa maiden välistä valtiosopimusta. Norjalaisten kerrotaan myös ihmettelevän, miksei käytännössä kukaan turvapaikanhakijoista pyri Venäjältä Suomeen, vaan kaikki tulevat Norjaan.

Pyörällä maahan

Venäjältä on tullut Pohjois-Norjan Storskogin rajanylityspaikan kautta tänä vuonna jo ainakin 5 000 siirtolaista. Viime vuonna tulijoita oli vain 10.

Valtaosa Storskogiin tulevista saapuu maahan venäläisillä polkupyörillä. Syy erikoiseen kulkupeliin on yksinkertainen. Venäjä ei anna jalankulkijoiden ylittää rajaa. Siksi tuhansien kilometrien matkan viimeisen metrit on pyöräiltävä.

Norjalaisten viranomaisten mukaan harva tulijoista tietää, mihin maahan hän on tullut, eikä monella ole mitään lämpimiä vaatteita.

Tarinat Venäjän reitistä ja pakolaisten hyvästä kohtelusta Norjassa leviävät nopeasti.

Sosiaalisessa mediassa kerrotaan, kuinka ensimmäinen Pohjois-Norjaan saapunut syyrialaisryhmä oli majoitettu ensin hienoon hotelliin Norjan Kirkkoniemeen, ja lennätetty sitten Osloon jättämään turvapaikkahakemuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)