Verkkouutiset

Välimereen on hukkunut tänä vuonna jo yli 2 000 pakolaista

Euroopan komission mukaan tilanne keskisen Välimeren reitillä vaikeutuu jatkuvasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisen pakolaisjärjestön IOM:n tilastojen mukaan Välimerellä on hukkunut tai muuten kadonnut tänä vuonna jo 2 247 pakolaista. Kesäkuun 20. päivään mennessä Eurooppaan oli IOM:n mukaan tullut Välimeren yli jo noin 81 000 pakolaista. Heistä lähes 70 000 rantautui Italian rannikolle, eli kulki niin sanottua keskisen Välimeren reittiä.

Euroopan komission mukaan tilanne reitillä vaikeutuu jatkuvasti ja se esittää useita välittömästi toteutettavia toimenpiteitä EU:n jäsenvaltioille, komissiolle, EU:n virastoille sekä Italialle itselleen. Komissio kertoi toimintasuunnitelmasta tänään tiistaina.

Komission mukaan kahden viime vuoden aikana on tehty työtä ihmishenkien pelastamiseksi merellä ja pyritty hallitsemaan keskisen Välimeren reittiä saapuvien maahantulijoiden jatkuvasti kasvavaa määrää. Kaikkien toimijoiden on nyt lisättävä ja nopeutettava tämän työn pohjalta ponnistelujaan EU:n päättäjien tekemien sitoumusten mukaisesti, sillä tilanne muuttuu jatkuvasti hälyttävämmäksi.

Komission mukaan sen tänään esittämien toimenpiteiden olisi oltava keskustelujen pohjana torstaina Tallinnassa pidettävässä oikeus- ja sisäasioiden neuvoston epävirallisessa kokouksessa.

Junckerin mukaan Välimeren vaikea tilanne ei ole uusi eikä ohimenevä ilmiö.

– Olemme edistyneet kahden ja puolen vuoden aikana valtavasti kohti todellista EU:n muuttoliikepolitiikkaa. Tilanne on kuitenkin niin vakava, että yhteisiä toimia on nopeutettava tuntuvasti. Emme saa jättää Italiaa oman onnensa nojaan, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo.

– Työmme keskiössä on ollut solidaarisuus – niin sotaa ja vainoa pakenevia kohtaan kuin suurimman paineen alaisina olevia jäsenvaltioitammekin kohtaan. Meidän on myös tuettava Libyaa ihmissalakuljetuksen torjunnassa ja rajavalvonnan lisäämisessä, jotta voimme vähentää Eurooppaan henkensä kaupalla pyrkivien ihmisten määrää.

Komission toimenpideohjelma koostuu useista rinnakkaisista toimenpiteistä. Jäsenmaita se patistaa esimerkiksi osallistumaan paljon tuntuvammin EU:n Afrikka-erityisrahastoon sekä nopeuttamaan siirtoja Italiasta vastaamalla Italian pyyntöihin nopeammin, lisäämällä vastaanottolupauksia sekä tekemällä niitä säännöllisemmin. Lisäksi jäsenmaiden olisi nopeutettava Euroopan parlamentin kanssa keskustelua Dublin-järjestelmän uudistamisesta ja annettava käyttöön kapasiteettia, jonka avulla tuetaan laittomien muuttajien palauttamista Italiasta.

Komissio esittää myös itselleen ja Italialle useita toimenpiteitä, joihin kuuluu muun muassa komission lisärahoitusta muuttoliikkeen hallitsemiseksi Italiassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)