Verkkouutiset

Uusi ihmislaji löydetty Australaasiasta

Aiemmin tuntematon ihmislaji on löydetty Australaasiasta genomianalyysin avulla, kertoo New Scientist.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aiemmin tuntematon ihmislaji on löydetty Australaasiasta genomianalyysin avulla. Löydetyn ihmislajin uskotaan lisääntyneen nykyihmisen esi-isien kanssa noin 60 000 vuotta sitten, jolloin nykyihmisen esi-isät muuttivat Afrikasta Aasian ja Australian suuntaan.

Genomianalyysitutkimuksessa tutkitaan elävien ihmisten genomeja. Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet, että Australaasiaan saapuneet nykyihmisten esi-isät pariutuivat muiden alueella jo elävien ihmislajien, kuten neandertalin- ja denisovanihmisten kanssa.

Espanjan Pompeu Fabran yliopiston tutkijan Jaume Bertranpetitin johtamassa tuoreessa tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että nykyihmisen esi-isät ovat saattaneet kohdata Australaasiassa vielä yhden ihmislajin. Australian, Papuan, Intian ja Intian Andamaanien alkuperäiskansoihin kuuluvien elävien ihmisten genomeja analysoitaessa paljastui, että heidän genomeistaan löytyi DNA-ketjun osia, jotka eivät sopineet minkään aiemmin tunnistetun ihmislajin genomiin.

Näitä DNA-ketjun osia ei niin ikään löydy elävien eurooppalaisten ja itä-aasialaisten genomeista, joten tutkijat arvelevat Australaasiaan muuttaneiden nykyihmisen esi-isien kohdanneen tuntemattoman ihmislajin Etelä-Aasiassa tai Tyynenmeren alueella. Tämän kohtaamisen seurauksena salaperäinen ihmislaji on jättänyt geneettisen perintönsä nykyään alueella elävien alkuperäiskansojen jäsenten genomiin.

Saattaa myös olla, että kyseessä ei ole vain yksi uusi ihmislaji, vaan useampikin – tutkijoiden mukaan esimerkiksi Aasiassa on ollut olemassa huomattavasti enemmän ihmislajeja kuin Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)