Verkkouutiset

USA:n kirurginen ase käytännössä – 41 kohdetta, 1147 kuollutta

Yhdysvallat puhuu miehittämättömistä lennokeistaan usein kirurgisina aseina. Iskujen uhriluvut kertovat toista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Guardian on julkaissut Reprieve-ihmisoikeusjärjestön selvityksiin perustuvan katsauksen Yhdysvaltojen lennokki-iskujen kohteista ja uhreista.

Reprieve on koonnut tiedot yhdessä tutkivaan journalismiin erikostuneen Bureau of Investigative Journalismin kanssa.

Tietojen perusteella lennokit ovat huomattavasti mainettaan epätarkempia aseita.

Esimerkiksi al-Qaida johtaja Ayman Zawahiri yritettiin surmata lennokki-iskulla Pakistanissa tammikuussa 2006. Seuraava yritys tehtiin marraskuussa.

Zawahiri on edelleen hengissä. Reprieven keräämien tietojen mukaan häneen kohdistuneissa iskuissa menehtyi kuitenkin 76 lasta ja 29 aikuista.

Tilastoista pomppaa esiin myös Qari Hussain. Pakistanin Talibanin varakomentajana toimineeseen Hussainiin kohdistettiin peräti kuusi lennokki-iskua vuosina 2008-2010. Niissä kuoli yhteensä 128 ihmistä, joista 13 oli lapsia.

Guardianin mukaan Yhdysvaltojen hallinnon ”kohdistetuiksi iskuiksi” kutsumat yksittäisiin henkilöihin kohdistuvat lennokki-iskut ovat aiheuttaneet valtavat määrät sivullisia uhreja. Maanantaihin mennessä 41 mieheen kohdistuneissa iskuissa oli kuollut yhteensä jo 1 147 ihmistä.

Yksin Pakistanissa 24 kohdetta tavoitelleissa iskuissa on kuollut 874 ihmistä, joista arviolta 142 oli lapsia. Vain kuusi miehistä saatiin hengiltä iskuissa.

”Lennokki-iskuja on markkinoitu amerikkalaisille sillä perusteella, että ne ovat ’tarkkoja’. Ne ovat kuitenkin vain niin tarkkoja kuin ne tiedustelutiedot, joihin ne perustuvat”, tutkimuksesta vastannut Jennifer Gibson Reprievestä sanoo.

Hän toteaa, ettei siinä ole mitään tarkkaa, jos tiedustelutiedot johtavat kymmenien tuntemattomien ihmisten, mukaan lukien naisien ja lapsien, kuolemaan jokaista Yhdysvaltojen jahtaamaa ”pahista” kohden.

Reprieve muistuttaa, että sen julkaisemat tiedot kattavat vain murto-osan Yhdysvaltojen tekemistä lennokki-iskuista. Tutkimuksessa ei perehdytty lainkaan muihin kuin tiettyihin henkilöihin kohdistuneisiin iskuihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)