Miljardööri suunnittelee ehdokkuutta USAn presidentiksi ‒ tekisi miljardikampanjan

Entinen republikaani Michael R. Bloomberg suunnittelee lähtemistä ehdolle itsenäisenä ehdokkaana.

  • LKS 20160123  MA005; US Secret Service Agents stand guard outside the White House during a snowstorm in downtown Washington, DC on January 22, 2016. A monster blizzard threatening the US East Coast slammed into Washington on January 22, blanketing the nation's capital in snow as officials urged millions in the storm's path to seek shelter, warning the worst was yet to come. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Mladen ANTONOV

    Valkoinen talo tammikuussa 2016.

    ()

New Yorkin entinen pormestari Michael R. Bloomberg harkitsee asettumista ehdolle USA:n presidentiksi, kertoo The New York Times. Bloomberg erosi republikaanipuolueesta vuonna 2007, joten hän lähtisi ehdolle kahden pääpuolueen ulkopuolisena, niin sanottuna itsenäisenä ehdokkaana.

Bloomberg on hankkinut konsultin selvittämään, miten hän mahdollisesti menestyisi vaaleissa. 73-vuotiaalla Bloombergilla on miljardiomaisuus, ja hän onkin ilmoittanut, että olisi valmis käyttämään kampanjaansa vähintään miljardi dollaria.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bloomberg harkitsee ehdokkuutta Valkoiseen taloon. Aiemmin hän on joka kerta todennut, ettei tulisi saamaan riittävästi kannatusta. Tälläkin kertaa päätös riippuu vastaehdokkaista.

Bloomberg on ilmoittanut tukijoilleen, että lähtee ehdolle, mikäli republikaanien ehdokas on joko Donald Trump tai Ted Cruz ja demokraattien ehdokas Bernie Sanders.

Pennsylvanian entinen kuvernöörin Edward G. Rendellin mukaan Bloomberg ei tule asettumaan Hillary Clintonin vastaehdokkaaksi. Clinton edustaa Rendellin mukaan liiaksi valtavirtaa, minkä vuoksi Bloombergilla ei olisi mahdollisuuksia menestyä vaaleissa häntä vastaan.

Jos Bloomberg lähtee ehdolle, häntä odottavat monet haasteet. Itsenäistä ehdokasta ei ensinnäkään ole milloinkaan valittu USAn presidentiksi.

Lisäksi Bloombergin poliittiset näkemykset ja läheiset suhteet Wall Streetiin saattavat karkottaa äänestäjiä niin oikealta kuin vasemmalta. Bloomberg muun muassa kannattaa näkyvästi aborttioikeutta ja tiukkaa asekontrollia.

Bloomberg on asettanut aikarajan päätökselleen, lähteäkö ehdolle vai ei, maaliskuun alkuun.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.