Verkkouutiset

Itä-Ukrainan kaupungeissa yhteenottoja – uhreja tullut

Itäisen Ukrainan monissa kaupungeissa oli sunnuntaina valtausten seurauksena väkivaltaisia yhteenottoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan sisäministeriö kertoi sunnuntaina puolenpäivän aikaan, että yksi heidän miehistään kuoli Slovjanskissa. Tiettävästi yhdeksän on loukkaantunut. Myös vastapuolella olisi uhreja.

Itä-Ukrainassa näytti sunnuntaina olevan meneillään koordinoitu ja Venäjän tukemien venäläismielisten ja venäläisten invaasio, jossa avainkaupunkien virastoja ja poliisiasemia vallattiin.

Illalla kaupunkeja oli yhdeksän. Ukrainan vastaus oli sunnuntai-iltaan asti ollut rajoittunut.

Sunnuntain tapahtumista voi nähdä useita tuoreita videoita ja valokuvia tästä linkistä. Kuvamateriaalissa on myös rankkaa aineistoa.

Kello 15 aikaan Harkovassa puhkesi väkivaltaisia yhteenottoja ja ukrainalaisia pahoinpideltiin kaduilla.

Maantieteellisesti tärkeästä Slovjanskin kaupungista raportoitiin tulitaisteluja ja räjähdyksiä. Asukkaita oli pyydetty pysymään sisätiloissa ja poissa ikkunoiden luota. Ukrainan helikopterit lensivät aiemmin kaupungin yllä.

Poliisiasemalla olleen VICE Newsin toimittaja Simon Ostrovskyn twiitin mukaan raportit poliisiaseman takaisinvaltauksesta eivät olleet tosia ja paikalla oli hiljaista. Ostrovskyn mukaan koko kaupunki on venäläismielisten vallassa.

USA:n Ukrainan-suurlähettilään Geoffrey Pyattin mukaan Itä-Ukrainan militantit olivat varustautuneet venäläisillä aseilla ja samoilla univormuilla kuin Krimin vallanneet venäläisjoukot.

”Invaasio tapahtui”

Ukrainan hallituksen turvaneuvosto oli pitänyt myöhään lauantaina hätäkokouksen sen jälkeen, kun venäläisten johtamat erikoisjoukot olivat tehneet Itä-Ukrainan kaupungeissa sarjan koordinoituja virastojen ja poliisiasemien valtauksia.

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakovin mukaan ”kaikki turvallisuusyksiköt” olivat mukana terrorisminvastaisessa operaatiossa Slovjanskissa.

Venäjän Krimille istuttama varapääministeri Rustan Temirgaljev totesi Facebookissa lauantai-iltana toivovansa, että ”hyvin pian” Ukrainan kahdeksan nimeltä mainittua aluetta muodostavat ”20 miljoonaa ihmistä vahvan Ukrainan federaation, joka liittyy yhdistyneeseen Valko-Venäjään ja Venäjään”.

Ukrainan asevoimien apulaiskomentaja Ihor Kabanenkon mukaan ”invaasio tapahtui”. Hänen mukaansa Itä-Ukrainassa eivät toimi separatistit vaan Venäjän sabotaasiryhmät.

Sunnuntaina iltapäivällä Jenakievin poliisiasema ja kaupungintalo vallattiin. Lauantaina vallattiin poliisirakennuksia Kramatorskissa ja Krasnyi Limanissa. Molemmissa käytiin tulitaisteluita.

Krasnoarmiiskissa ja Donetskissa poliisirakennukset vallattiin ilman tulitaistelua. Shahtarskissa ja Donetskin syyttäjänvirastossa tulijat kerrotaan pysäytetyn. Luhanskissa virastotalo on ollut vallattuna pian viikon.

Kaupungit sijaitsevat muutaman sadan neliökilometrin alueen sisällä.

Ukrainan sisäministerin mukaan maa pitää tapahtumia ”Venäjän ulkoisen hyökkäyksen osoituksena”. Sisäministeri Arsen Avakovin mukaan hyökkääjillä on venäläisvalmisteiset aseet ja kranaatinheittimet, joita käyttää vain Venäjän armeija.

”Hälyttävä kehitys”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Ukrainan ulkoministeri Andrii Destsystja keskustelivat lauantaina puhelimessa. Venäjän tiedotteen mukaan Lavrov oli todennut, että väitteille Venäjän agenttien toiminnasta alueilla ei ole perusteita.

”Venäjän hallitus korosti Kiovan nykyisen hallinnon vastuuta siitä, että voimatoimia eteläisessä ja kaakkoisessa Ukrainassa ei tule sallia”, tiedotteessa todettiin.

Ukrainassa olevan Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin oli lauantaina määrä matkustaa Khersoniin lähelle Krimiä. Hän muutti illalla suunnitelmansa ”hälyttävän kehityksen” takia ja jäi Odessaan.

”Hyvin aseistettujen ja varustettujen yksikköjen koordinoitua toimintaa avainsijainneissa itäisessä Ukrainassa. Massiivinen epävakauttamisstrategian kärjistäminen”, Bildt twiittasi.

Venäläinen toisinajattelija Garri Kasparov twiittasi, että ”laittamalla heille naamiot on (Vladimir) Putin pukenut venäläissotilaat terroristeiksi, joiksi hän on heidät muuttanut. Se on häpeällistä”.

Oheinen Youtube-video näyttää Kramatorskin poliisiaseman valtauksen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)