Verkkouutiset

Tutkijat ehdottavat avoimia rajoja: Köyhyys loppuisi, jos köyhistä maista saisi muuttaa vapaasti rikkaisiin

Tutkijoiden mukaan eräs yksinkertainen tapa kaksinkertaistaa maailman rikkaus olisi avata rajat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työntekijöiden tuottavuus kasvaa valtavasti, kun he muuttavat köyhästä maasta rikkaisiin. Economistin mukaan joidenkin tutkijoiden mielestä työntekijöiden täysin vapaassa globaalissa liikkuvuudessa piilisikin biljoonien eurojen ratkaisu köyhyyteen.

– Työ on maailman arvokkain hyödyke. Kiitos tiukan maahanmuuttopolitiikan, valuu valtaosa siitä kuitenkin hukkaan, tutkijat Bryan Caplan ja Vipul Naik sanovat avoimia rajoja käsittelevässä artikkelissaan A radical case for open borders.

Caplanin ja Naikin mukaan esimerkiksi Nigeriasta muuttavat matalan osaamisen työntekijät tienaavat Yhdysvalloissa kymmenkertaisesti kotimaahansa nähden.

– Se, että nigerialaiset pakotetaan pysymään Nigeriassa, on talousmielessä yhtä järjetöntä kuin maanviljelijöiden pakottaminen Etelänavalle, tutkijat kirjoittavat.

Economist tarkentaa, ettei avoimilla rajoilla tarkoiteta rajojen ja kansallisvaltioiden poistamista vaan sitä, että työn perässä saa muuttaa vapaasti.

”Nopein tapa eliminoida absoluuttinen köyhyys olisi antaa ihmisten lähteä niistä paikoista, missä sitä koetaan”, talouslehti summaa.

630 miljoonaa muuttajaa?

Gallupin vuonna 2013 tekemän selvityksen perusteella noin 630 miljoonaa ihmistä, eli noin 13 prosenttia maapallon väestöstä jättäisi kotimaansa pysyvästi jos vain voisi. Vielä useampi lähtisi väliaikaisesti.

Heistä noin 138 miljoonaa haluaisi asettua Yhdysvaltoihin, 42 miljoonaa Britanniaan ja 29 miljoonaa Saudi-Arabiaan.

Luvut eivät kuitenkaan välttämättä pidä kutiaan. Loppujen lopuksi yllättävän harva lähtee muuttamaan. Esimerkiksi Saksan palkkataso on kaksinkertainen EU-kumppani Kreikkaan ja työllisyystilanne paljon parempi, mutta silti vain 150 000 kreikkalaista on lähtenyt Saksaan vuoden 2010 talouskriisin jälkeen.

Toisaalta Gallupin luvut voivat myös olla liian matalia. Maailman rikkaissa valtioissa elää nyt noin puolitoista miljardia ihmistä. Köyhemmissä heitä on kuusi miljardia. Ei ole vaikea kuvitella, että ainakin miljardi heistä voisi lähteä liikkeelle vuosikymmenten saatossa, jos esteitä ei enää olisi.

Massiivisen maahanmuuton poliittisten riskien rajoittamiseksi talouslehti tarjoilee vaihtoehtoja kuten muuttajien äänioikeuden poistamista esimerkiksi ensimmäiseksi viideksi vuodeksi tai jopa kokonaan. Mikäli huolena on, etteivät siirtolaiset osallistu yhteiskunnan kuluihin, ehdotetaan ratkaisuksi, että heitä laskutetaan viisumeista, pannaan maksamaan ylimääräisiä veroja tai rajoitetaan heidän sosiaalietuuksiaan.

Vaikka keinot voivat kuulostaa rajuilta ja syrjiviltä, olisivat ne Economistin mukaan parempia kuin nykytilanne, missä siirtolaiset jäävät paitsi rikkaiden maiden työmarkkinoista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)