Verkkouutiset

Suurlähettiläs Sarah Price: Britannian ero EU:sta täysin mahdollista

"Brexit" voi toteutua. Eroa kannattavien osuus kasvussa Britanniassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Britannian suurlähettiläs Sarah Price pitää maan eroa EU:sta aivan mahdollisena.

– Brexit saattaa toteutua. Väistämätön se ei ole, mutta sitä kannattavien äänestäjien osuus on kasvussa, Price sanoo Nykypäivälle.

Pääministeri David Cameron on luvannut, että Britanniassa järjestetään vuonna 2017 kansanäänestys maan jäsenyydestä Euroopan unionissa, mikäli hänen johtamansa konservatiivipuolue saavuttaa enemmistön tulevissa parlamenttivaaleissa. Mahdollista eroa EU:sta kutsutaan usein nimellä Brexit (englannin kielen sanoista British exit).

Valinta on briteille Pricen mukaan vaikea. Vaikka EU-jäsenyyden edut Britannialle ymmärretään laajalti, moni näkee siinä myös runsaasti epäkohtia. Unionin viimeaikaiseen kehitykseen on kohdistunut yhä purevampaa kritiikkiä.

Keväisten Euroopan parlamentin vaalien alhaista äänestysaktiivisuutta ja ääripuolueiden hyvää menestystä suurlähettiläs pitää hälyttävänä merkkinä.

– Vaalitulos osoittaa, että kansalaisten luottamus politiikkaan ja poliitikoihin on rapautunut. Ääripuolueiden kärkihahmojen puheet voivat olla hölynpölyä, mutta ilmiön taustalla on silti suuri joukko pettyneitä eurooppalaisia, joiden viestiä meidän on syytä tarkoin kuunnella.

Pricen mielestä on tärkeää myöntää, että EU on kaukana täydellisestä.

– Unioni kaipaa kipeästi uudistamista. Briteille on yhä vaikeampi perustella jäsenyyttä, jos todellista reformia ei tapahdu. Uudistukset eivät olisi vain Britannian intressissä, vaan niistä hyötyisi koko Eurooppa.

Jos irtautuminen toteutuisi, sen enempää EU kuin Britanniakaan ei olisi enää entisensä. Price uskoo, että elämä kuitenkin jatkuisi ilman suurta dramatiikkaa. Hän otaksuu, että Britannia ja unioni järjestäisivät keskinäiset suhteensa jonkinlaisen uuden sopimusrakenteen varaan, vaikka päätöksenteko eriytyisi.

TOIMITTAJA: Heikki Hakala

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)