Verkkouutiset

NSA-kohun tiedusteluraportti: Suomi on ”enemmän vai vähemmän merkityksetön”

Amerikkalaiset luokittelevat Suomen tiedustelukohteena "enemmän vai vähemmän merkityksettömäksi".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain salakuuntelukohussa on tullut ilmi tiedonpalasia Valkoisen talon ja USA:n tiedustelulaitosten kuten CIA:n ja NSA:n yhteisestä prioriteettilistauksesta. Siihen kerätään yhteen USA:n kiinnostusaste maailman eri maita ja valtioliittymiä kohtaan sekä aihealueittain.

Der Spiegel on useassa jutussaan kertonut pieniä osia, viimeksi tässä jutussa, kyseisen listan sisällöstä. Puolivuosittain huolella tehty muistio olisi hyväksytty viimeksi 12-sivuisena kuluvan vuoden huhtikuussa.

National Intelligence Priorities Framework -niminen asiakirja on USA:n presidentin hyväksymä. Sen listalla lienevät kaikki maailman valtiot. Toistaiseksi niistä on tullut julki vain parikymmentä.

”Kärkikohteiksi” määritellään ainakin Afganistan ja Pakistan.

”Kärkikohteiksi” tai ”pääosin punaisiksi” kohteiksi määritellään ainakin Kiina, Iran, Pohjois-Korea ja Venäjä.

Ykkösluokan kiinnostusta USA:lla on esimerkiksi Kiinan ”valtiojohdon aikeisiin”, atomienergiajärjestö IAEA:n tekemään asekontrolliin ja Meksikon huumekauppaan. ”Korkea” kiinnostus kohdistuu muun muassa Brasilian ydinohjelmaan.

Saksaa kohtaan on kohtuullista kiinnostusta muun muassa maan talouden vakauden, talouden uhkien ja ulkopolitiikan tavoitteiden osalta. Japani ja Ranska määritellään samaan luokkaan kuin Saksa. Espanjan ja Italian määrittely on ”Saksan alapuolella”.

Euroopan unionia kohtaan USA on määritellyt kohtuullisen kiinnostuksen ainakin talouden vakauden, ulkopolitiikan tavoitteiden ja kauppapolitiikan osalta. YK:ssa USA:n suurin kiinnostus on sen ulkopolitiikan tavoitteisiin.

Tällä hetkellä tiedetään listalta seitsemän maata, jotka määritellään sanoin ”enemmän tai vähemmän merkityksetön (more or less irrelevant)”. Nämä maat ovat Kamputsea, Kroatia, Tsekin tasavalta, Tanska, Suomi, Laos ja Nepal.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)