Verkkouutiset

Venäjän media: Moskova voi vaatia Puolan aarrejunan itselleen

Puolan aarrejunan omistuksista väitellään jo ennen kuin mitään arvotavaraa on löydetty.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Lakimiestemme kanssa suoritettu arviointi osoittaa selkeästi, että mikäli juna löytyy, kuuluu se Puolan valtiolle”, Piotr Żuchowski Puolan kulttuuriministeriöstä totesi puolalaisen Radio Jedynkan haastattelussa.

Brittilehti Telegraphin mukaan puolalaislausunto on vastaus Venäjän mediassa esitettyihin väitteisiin.

Esimerkiksi Venäjän valtion omistaman Sputnik -uutistoimiston sivuilla on brittilehden mukaan todettu, että Moskovalla voisi olla oikeus junan mahdolliseen arvolastiin korvauksena Neuvostoliiton sodan ajan tappioista.

Sputnik on siteerannut muun muassa ihmisoikeusjuristi Mikhail Joffea, jonka mukaan ”Venäjän edustajien tulisi ehdottomasti osallistua löydettyjen esineiden arvon määrittelemiseen”.

Telegraphin mukaan myös Juutalaisten maailmankongressi on esittänyt vaatimuksia junasta mahdollisesti löytyvistä aarteista.

”Jos mitkään näistä esineistä varastettiin juutalaisilta ennen kuin heidät murhattiin tai lähetettiin pakkotyöleireille, on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta ne saadaan palautettua niiden oikeille omistajille tai heidän perillisilleen”, järjestön toimitusjohtaja Robert Singer totesi tiedotteessaan.

Puolan kulttuuriministeriö vahvisti perjantaina, että puolalaisviranomaiset ovat paikantaneet kallion sisään tunneliin vuoden 1945 paikkeilla hautautuneen junan.

Saksalaiset rakensivat toisen maailmansodan aikana Puolassa mittavia tunneliverkkoja. Junan uskotaan sijaitsevan jossakin Ksiazin linnan läheisyydessä olevista tunneleista.

Natsi-Saksan armeijan juna on houkutellut aarteenmetsästäjiä vuosikausia, mutta nyt sen olemassaolo ja sijainti on viimein vahvistettu. Junan huhutaan sisältävän natsien Puolasta varastamia aarteita. Niiden joukossa on väitetysti muun muassa suuret määrät kultaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)