Verkkouutiset

”Vain Moskova voi pelastaa islamilta” – Euroopan äärioikeistoa kokoontui Venäjällä

Pietarin kansainvälisessä konservatiivifoorumissa kuultiin tulikivenkatkuisia puheenvuoroja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Skotlantilainen abortinvastustaja Jim Dowson puhui ’EU:n natsi-fasisteja’ vastaan hotellin kokoustilassa, samalla kun hänen taakseen heijastettiin kuva ylävartalo paljaana karhulla pitkin Siperian erämaata ratsastavasta Vladimir Putininsta”, Buzzfeedin Venäjän kirjeenvaihtaja Max Seddon kuvailee.

Seddon vieraili sunnuntaina Pietarissa järjestetyssä kansainvälisessä konservatiivifoorumissa. Hän tviittaili kokouksen tunnelmia suorana.

Kokous herätti huomiota Suomessakin, kun Verkkouutiset kertoi, että itsenäisyyspuolueen kansanedustajaehdokas Jukka Davidsson oli puhujana tilaisuudessa. IPU:n mukaan puolueella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä äärioikeiston kanssa ja puoluejohtaja Antti Pesonen piti mahdollisena, ettei Davidsson tiennyt, mistä kokouksessa on kyse. Suomesta myös Johan Bäckman oli paikalla.

Tilaisuutta kritisoitiin runsaasti etukäteen Venäjällä ja kokouspaikan ulkopuolella osoitettiin mieltä. Mielenosoittajat haukkuivat kokousväkeä muun muassa natseiksi.

Foorumiin kokoontui kaikkiaan parisen sataa äärioikeistolaista poliitikkoa ja aktivistia eri puolilta Eurooppaa. Heidän joukossaan oli esimerkiksi entisiä ja nykyisiä europarlamentaarikkoja.

Kokoukseen osallistui muun muassa väkeä Kreikan Kultainen aamunkoitto-puolueesta ja Italian Forza Nuovasta. Kultainen aamunkoitto on herättänyt runsaasti kohua Kreikassa. Sen jäsenistä on levinnyt kuvia, joissa he poseeraavat natsilippujen kanssa. Lisäksi puolueen puheenjohtaja Nikos Michaloliakos on vangittu rikollisjärjestön pyörittämisestä epäiltynä.

Seddonin mukaan kokousväkeä yhdisti viha Washingtonia, Euroopan unionia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Kokouksessa kuultiin rankkoja puheenvuoroja. Joidenkin vieraiden mielestä Venäjä on Euroopan ”kristillisten arvojen” säilymisen toivo.

”Konstantinopoli on ollutta ja mennyttä. Rooma ja roomalaiset ovat hävinneet samalla tavalla. On väistämätöntä, että läntiseen Eurooppaan syntyy jo useimpien läsnäolijoiden elinaikana joko islamistinen kalifaatti tai sitten täällä syttyy kamala sisällissota – tai ehkä molemmat”, brittiläinen äärioikeistopoliitikko ja British National Party -puolueen entinen puheenjohtaja Nick Griffin totesi.

Hänen mukaansa vain yksi asia voisi pelastaa kristityn maailman. Se olisi ”kolmannen Rooman, eli Moskovan” nousu.

Vankka tuki Venäjän nykyhallinnon politiikalle ja presidentti Vladimir Putinille sekä Ukrainan kriisin vuoksi säädettyjen pakotteiden vastustaminen kuvastui monista kokousväen puheenvuoroista. Toiset puheet taas olivat Seddonin mukaan kuitenkin ristiriidassa Venäjän valtion virallisen linjan kanssa

Eräät kokousvieraat puolustivat Venäjän toimia Ukrainassa puhtaana anti-fasismina. Toiset taas kehuivat olevansa itse fasisteja.

“Jotkut osallistujista eivät selvästikään ymmärtäneet fasismin ja natsismin kiistämisen, mutta samojen ajatusten ajamisen välistä ironiaa”, Seddon kirjoittaa.

Foorumi jouduttiin päättämään etuajassa pommiuhkauksen takia. Uhkaus paljastui lopulta huijaukseksi ja kokousvieraat paimennettiin allekirjoittamaan konferenssin päätöslauselma. Siinä päätettiin liikkeen seuraavista toimista.

”Sitten he pyörivät kiusaantuneina ympäriinsä. Selvisi, ettei kukaan heistä ollut lukenut sitä”, Seddon kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)