Verkkouutiset

”Venäjä aikoo vallata maareitin Krimille”

Väkivaltaisuuksien kiihtyminen Itä-Ukrainassa voi kieliä siitä, että Venäjä valmistautuu valtaamaan maayhteyden Krimille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin entinen ulkoministeri ja veteraanidiplomaatti Carl Bildt uskoo Venäjän valmistautuvan valtaamaan maareitin Krimin niemimaalle.

”Diplomatian tavoitteena on nyt estää uusi Venäjän hyökkäys Ukrainaan, jonka tavoitteena on maayhteyden luominen Krimille. He keräävät selvästi joukkoja tätä varten”, Carl Bildt tviittasi tiistaina.

Krim on riippuvainen Ukrainasta sekä sähköntuotannon että makean veden saannin suhteen. Krimin tehokas huoltaminen meriteitse muuttuu käytännössä mahdottomaksi sitten kun Kertsinsalmi jäätyy.

Energia-alan konsulttiyritys IHS Ceraa siteeraavan NDTV:n mukaan Krimillä tuotetaan vain 16 prosenttia siellä käytettävästä sähköstä. Loppu tulee Ukrainasta.

Toistaiseksi Ukraina on toimittanut Krimille sähköä ja vettä. Se voi kuitenkin katkaista toimitukset halutessaan.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon neuvonantaja Sergei Kunitsinin kutsui Krimiä jo syyskuussa strategiseksi sotilaalliseksi uhkaksi Ukrainalle.

”Krimin makeanveden varannot riittävät enää puoleksitoista kuukaudeksi eivätkä Kertsinsalmen sääolot salli tällä hetkellä elintärkeiden tarvikkeiden kuljetusta Krimille riittävissä määrin. Pian salmi jäätyy täysin”, Kunitsin totesi Shuster Live-ohjelmassa.

Kunitsin arvioi, että Venäjän on joko palautettava Krim takaisin Ukrainalle, kun talvi alkaa toden teolla tai sitten vallattava itselleen maayhteys Krimille.

Newsweekin mukaan Krimin asukkaat ja niemimaata miehittävät venäläiset sotilaat kärsivät jo muun muassa elintarvikepulasta. Monien tuotteiden hinnat ovat kolminkertaistuneet venäläismiehityksen alettua ja Venäjän ruplan kurssin romahdus koettelee myös krimiläisiä.

Newsweekille puhuneiden diplomaattilähteiden mukaan Moskovan on saatava aikaiseksi huoltoreitti Krimille.

”Hyökkäykset ovat odotettavissa monissa kohdissa Venäjän ja Ukrainan välisellä rajalla”, Ukrainan YK-suurlähettiläs Juri Sergejev totesi YK:n turvallisuusneuvostolle viime viikolla.

”Emme voi sulkea pois yritystä luoda maayhteys Venäjältä tilapäisesti vallatulle Krimille”, Sergejev sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan hyökkäys alkaisi mitä todennäköisimmin Mariupolin tärkeän satamakaupungin valloituksella. Ukrainan joukot ovat vahvistaneet kaupungin puolustuksia jo pitkään ja sen lähistöllä on kahakoitu useita kertoja viimeisten muutaman viikon aikana. Kaupungissa on myös järjestetty harjoituksia.

Ukrainan armeijan mukaan Mariupolin liepeillä on havaittu viime aikoina venäläisiä tiedustelulennokkeja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)