Verkkouutiset

Liettua julkaisi ohjeet: Toimi näin, jos Venäjä hyökkää

Liettuassa julkistettiin opaskirja, jossa kerrotaan, kuinka sotatilanteessa tulee toimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettuan puolustusministeri Juozas Olekas kertoi tavallisille kansalaisille tarkoitetusta kirjasesta tiistaina. Sen nimi on ”Kuinka toimia ääritilanteissa tai sodan syttyessä”.

Liettualaiseen Delfiin viittaavan Newsweekin mukaan kirjan takana on Venäjän uhkan kasvu.

Kirjan on laatinut Liettuan puolustusministeriö yhteistyössä palolaitosten kanssa.

Toimittajille kirjan julkistamisen yhteydessä puhuneen puolustusministeri Olekaksen mukaan kirjan opit ovat tarpeen ”Venäjän toistuvan naapurimaihin kohdistuvan aggression vuoksi”. Hän korosti puheessaan erityisesti Ukrainan tilannetta.

Olekas kertoi oppaan paljastavan liettualaisille, ”kuinka heidän tulee toimia, kun vastarintaliikettä järjestetään, mutta myös, kuinka taisteluolosuhteissa tulee käyttäytyä”.

Olekaksen mukaan kirja sisältää esimerkiksi tietoa siitä, kuinka rakennuksia evakuoidaan ja millaisia hallinnollisia muutoksia sotatila voi aiheuttaa.

Kirjassa käsitellään jopa niin kutsuttua hybridisotaa. Käsitteellä viitataan usein Venäjän esimerkiksi Ukrainassa soveltamaan taistelutapaan, joka koostuu muun muassa propagandasta, kumouksellisen toiminnan ruokkimisesta, suorasta aggressiosta ja välillisten toimijoiden tukemisesta. Siihen kuuluu myös, että kaikenlaiset sotatoimet kiistetään.

Noin satasivuista kirjaa jaetaan muun muassa kouluille, kirjastoille ja kansalaisjärjestöille. Sen voi myös pian ladata Liettuan puolustusministeriön kotisivuilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)