Verkkouutiset

Kreikka ehdotti kolmatta tukipakettia, hylättiin

Euroryhmän valtiovarainministerit totesivat tiistaina illalla, ettei Kreikan ohjelman jatkaminen ole mahdollista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikan hallitus tiedotti tiistaina esittäneensä kaksivuotista sopimusta, joka kattaisi täysin Kreikan taloudelliset tarpeet ja samaan aikaan tehtäisiin velkojen uudelleen järjestely. Sopimus tehtäisiin Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta.

Käytännössä kyse olisi uudesta, kolmannesta tukipaketista Kreikalle.

Euroryhmä piti ylimääräisen puhelinkokouksen kello 20 Suomen aikaa käsitelläkseen Kreikan hallituksen virallista pyyntöä.

Slovakian ja Suomen valtiovarainministerit twiittasivat (alla) kokouksen jälkeen, ettei ohjelman jatkaminen ole mahdollista ja ohjelma päättyy puolen yön aikaan. Valtiovarainministeriö tiedotti asiasta tästä löytyvällä tiedotteella. Euroryhmä puhelinkokoustaa uudelleen keskiviikkona.

Kreikan toinen lainaohjelma päättyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä puoliltaöin. Erääntymässä oli myös 1,6 miljardin euron laina Kansainväliselle valuuttarahastolle. Kreikkaa uhkaa maksukyvyttömyys.

Aiemmin uutisoitiin, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras harkitsee uudelleen EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tekemää viimeistä tarjousta.

Kreikkalaisen Kathimerini-lehden tietojen mukaan pankkien sulkeminen ja Kreikan toisen lainaohjelman päättyminen tiistaina olivat saaneet muutamat Kreikan hallituksen jäsenet suostuttelemaan, että Tsipras hyväksyisi Junckerin viimeisimmän ehdotuksen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi kuitenkin, ettei hän ole tietoinen Junckerin uudesta tarjouksesta, vaan komission viimeisin tarjous on viime perjantailta.

Junckerin ehdotus

Junckerin ehdotuksessa Tsipraksen olisi täytynyt lähettää kirjallinen ilmoitus siitä, että hän hyväksyy komission sunnuntaina julkaiseman ehdotuksen. Lisäksi Tsipraksen olisi täytynyt luvata, että hän kampanjoi sen puolesta, että ehdotus tulisi hyväksytyksi kansanäänestyksessä ensi sunnuntaina.

Sunnuntaina julkistettuun ehdotukseen sisältyi Kreikan tekemä ehdotus, jonka mukaan hotellien arvonlisävero olisi 13 prosenttia 23 prosentin sijaan, jota lainoittajat alun perin ehdottivat. Kathimerini-lehden tiedossa ei ollut, oliko velkojien ehdotukseen tehty muita muutoksia.

Neuvottelut Kreikan ja lainoittajien välillä katkesivat perjantaina yllättäen, kun Tsipras ilmoitti järjestävänsä ehdotuksesta kansanäänestyksen 5. heinäkuuta sen jälkeen, kun Kreikan toinen lainaohjelma on jo päättynyt 30. kesäkuuta, eikä sitä voida enää pidentää.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovicin mukaan sopimus oli muutamien senttien päässä. Tsipraksen mukaan veroista oli päästy lähes sopuun, mutta muissa asioissa erot olivat vielä suuria.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)