Verkkouutiset

Syyriassa alkoi Venäjän tukema suurhyökkäys kapinallisia vastaan

Venäjän ensimmäinen risteilyohjusisku Syyriassa pohjusti maan hallinnon joukkojen hyökkäystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän laivaston alukset ampuivat keskiviikkona Kaspianmereltä kaikkiaan 26 risteilyohjusta Syyriaan. Kyseessä on Venäjän ensimmäinen ohjusisku Syyriassa.

Venäläismediassa on julkaistu videoita iskusta (alla). Ohjukset ammuttiin noin 1 500 kilometrin päästä kohteistaan ja ne lensivät Syyriaan Irakin ja Iranin ilmatilojen kautta.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun lausunnon mukaan kaikki iskut kohdistuivat onnistuneesti vain ISIS-jihadistijärjestön kohteisiin eivätkä ne vaatineet siviiliuhreja.

New York Timesin mukaan Shoigun puheet eivät kuitenkaan vastanneet totuutta. Lehti kertoo syyrialaisten ja venäläisten joukkojen aloittaneen keskiviikkona yhdessä laajan maa-, meri- ja ilmavoimien hyökkäyksen presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastustavia kapinallisjärjestöjä vastaan. Ohjusiskuilla pohjustettiin hyökkäystä. ISIS:n ydinalueilta ei ole raportoitu räjähdyksiä.

New York Timesin haastatteleman viranomaislähteen mukaan Venäjän liittyminen mukaan Syyrian sotaan on ”herättänyt al-Assadin joukot jälleen eloon”. Keskiviikkona nähty hyökkäys oli ensimmäinen laatuaan sitten viime kevään. Tätä ennen presidentin armeija on ollut pääasiassa puolustuskannalla ja menettänyt hitaasti hallitsemiaan alueita.

Lähde toteaa, ettei Venäjän vahvasta sitoutumisesta Bashar al-Assadin hallinnon pönkittämiseen ole enää ”minkäänlaista epäilystä”.

Venäjän ensimmäiset operaatiot Syyriassa ovat keskittyneet pääasiassa Jaish al-Fatah -kapinallisliikkeeseen. Kapinallisryhmä toimii lähellä Bashar al-Assadin tukijoiden ydinaluetta Syyrian Latakiassa toisin kuin ISIS, jonka hallitsemat alueet sijoittuvat maan itäosiin.

Keskiviikon hyökkäyksen kerrotaan keskittyneen Haman ja Idlibin alueille, joilla kapinalliset ovat uhanneet päästä valtaamaan hallinnolle tärkeitä rannikkoseutuja.

Kapinallisten kerrotaan käyttäneen keskiviikkona useaan otteeseen kehittyneitä panssarintorjuntaohjuksia, jotka on tiettävästi saatu Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n kautta. Kapinallislähteiden mukaan hallinnon joukkojen hyökkäys saatiin pysäytettyä, mutta kranaattikeskitykset jatkuivat vielä sen jälkeenkin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)