Asiantuntijan synkkä ennuste: Tämä salassa kasvava ryhmä on vaarallisempi kuin ISIS

Yhdysvaltojen tulisi Syyria-asiantuntijan mukaan tukea niitä oppositioryhmittymiä, jotka eivät kannata islamilaisen valtion syntymistä.

  • LKS 20160209 // LKS 20141106 FAH01; Fighters from the al-Qaida group in the Levant, Al-Nusra Front, help a wounded man following a reported barrel bomb attack by government forces in the Al-Muasalat area in the northern Syrian city of Aleppo on November 6, 2014. Syria has asked Russia to speed up delivery of S-300 anti-aircraft missiles, concerned about a possible US attack, Syrian Foreign Minister Walid Muallem said in an interview published Thursday. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / AMC / FADI AL-HALABI

    Al-Nusran rintaman taistelijoita kuvattuna Al-Muasalatin alueella Pohjois-Syyriassa 2014.

    ()

Toisin kuin monet kuvittelevat, Syyrian vaarallisin terroristiryhmä ei tällä hetkellä ehkä olekaan ISIS.

– Tuskin menee päivääkään, jolloin emme saisi lukea uutisia ISISin vastaisen taistelun edistymisestä Irakissa ja Syyriassa. Viime kuukausina amerikkalaisjoukot ovat turvanneet Syyrian ja Turkin välistä rajaa, ottaneet haltuunsa Ramadin sekä tyrehdyttäneet taistelijoiden ja tarvikkeiden virtaamisen terroristien pääkaupunkeihin Rakkaan ja Mosuliin. Yhdysvallat on kuitenkin langennut moniin ansoihin, ja niistä tappavimmat on asettanut al-Qaida, kirjoittaa Jennifer Cafarella CNN:lle.

Cafarella on amerikkalaisen Institute for the Study of Warin Syyria-asiantuntija. Hänen mukaansa Jabhat al-Nusra on itse asiassa vaarallisempi järjestö kuin ISIS. Järjestö tunnetaan myös nimellä Al-Nusran rintama, ja se kuuluu al-Qaidaan.

ISIS ja Al-Nusran rintama jakavat yhteisen päämäärän maailmanlaajuisesta kalifaatista, mutta niiden toimet tavoitteensa saavuttamiseksi ovat erilaiset.

Cafarella kirjoittaa, että ISIS osaa paremmin tehtailla raakoja otsikoita, mutta sen valloitukset Irakissa ja Syyriassa ovat johtaneet siihen, että järjestöstä on tullut pääasiallinen huomion kohde amerikkalaisille sotajoukoille näissä maissa.

Al-Qaida sen sijaan on hiljaisesti pelannut omaa peliään. Amerikkalaisjoukkojen huomio on kohdistunut muualle, mikä on mahdollistanut al-Qaidalle aikaa suunnitella paluuta valokeilaan sitten, kun ISIS on nujerrettu. Al-Nusran rintama on kaikessa hiljaisuudessa rakentanut suhteita ja kykyjä, joita se aikoo tulevaisuudessa käyttää Yhdysvaltoja vastaan.

– Al-Nusran rintama käyttää vipuvaikutusta, kun se tukee taisteluita. Se luo suhteita kansalaisyhteiskunnan ja siviilien kanssa sekä muihin Syyrian oppositioryhmiin. Sitten se manipuloi noita suhteita, jotta se saavuttaa dominoivan aseman. Se tähtää suoraan USA:n tukemiin joukkoihin, Cafarella kirjoittaa.

Cafarellan mukaan Al-Nusran rintama johtaa jo osia Syyriasta. Se pyrkii myös rakentamaan uutta tulevaisuuden armeijaa muun muassa järjestämällä sotilaallisia ja uskonnollisia harjoitusleirejä lapsille.

– Al-Nusran rintama on sopeutuvaisempi kuin ISIS. Se ei tarkoituksenmukaisesti pyri kontrolloimaan mitään aluetta, mikä tekee siitä vaikean kohteen vastustajalle. Sitä vastaan ei voi hyökätä suoraan tuhoamatta samalla muita Syyrian oppositioryhmiä, joihin se on sulautunut. Se on myös suojannut itsensä kansannousuja vastaan, Cafarella kirjoittaa.

Cafarella toteaa kirjoituksessaan, että Yhdysvallat on epäonnistunut tunnistamaan Al-Nusran rintaman potentiaalisena uhkana. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa huolestuttava asia, vaan lisäksi länsimaiden toiminta Syyriassa suorastaan ajaa ihmisiä liittymään ja tukemaan ryhmää.

Yhdysvallat tukee diplomaattista prosessia, jota Venäjä Cafarellan mukaan selvästi manipuloi Syyrian hallituksen hyväksi. Venäjä ajaa neuvotteluja pisteeseen, jossa Yhdysvallat hyväksyy Syyrian valtavirran oppositioryhmät "terroristeiksi", joita vastaan presidentti Bashar al-Assad voisi edelleen jatkaa hyökkäyksiä.

– Venäjän hyökkäykset oppositioryhmiä vastaan ajavat ne suoraan al-Qaidan käsiin. Ei siksi, että ne haluaisivat sitä vaan siksi, ettei niillä ole mitään muuta paikkaa, josta pyytää apua, Cafarella kirjoittaa.

Cafarella suosittelee, että amerikkalaispäättäjät toimisivat pikaisesti ja suojaisivat niitä oppositioryhmiä, jotka suhtautuvat kriittisesti islamilaisen kalifaatin synnyttämiseen.

– Jotta se voidaan tehdä, tulisi päästä eroon "ISIS-pakkomielteestä" ja huomata, että Al-Nusran rintama on ISIStä suurempi uhka, hän toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.