Verkkouutiset

Asiantuntijan synkkä ennuste: Tämä salassa kasvava ryhmä on vaarallisempi kuin ISIS

Yhdysvaltojen tulisi Syyria-asiantuntijan mukaan tukea niitä oppositioryhmittymiä, jotka eivät kannata islamilaisen valtion syntymistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toisin kuin monet kuvittelevat, Syyrian vaarallisin terroristiryhmä ei tällä hetkellä ehkä olekaan ISIS.

– Tuskin menee päivääkään, jolloin emme saisi lukea uutisia ISISin vastaisen taistelun edistymisestä Irakissa ja Syyriassa. Viime kuukausina amerikkalaisjoukot ovat turvanneet Syyrian ja Turkin välistä rajaa, ottaneet haltuunsa Ramadin sekä tyrehdyttäneet taistelijoiden ja tarvikkeiden virtaamisen terroristien pääkaupunkeihin Rakkaan ja Mosuliin. Yhdysvallat on kuitenkin langennut moniin ansoihin, ja niistä tappavimmat on asettanut al-Qaida, kirjoittaa Jennifer Cafarella CNN:lle.

Cafarella on amerikkalaisen Institute for the Study of Warin Syyria-asiantuntija. Hänen mukaansa Jabhat al-Nusra on itse asiassa vaarallisempi järjestö kuin ISIS. Järjestö tunnetaan myös nimellä Al-Nusran rintama, ja se kuuluu al-Qaidaan.

ISIS ja Al-Nusran rintama jakavat yhteisen päämäärän maailmanlaajuisesta kalifaatista, mutta niiden toimet tavoitteensa saavuttamiseksi ovat erilaiset.

Cafarella kirjoittaa, että ISIS osaa paremmin tehtailla raakoja otsikoita, mutta sen valloitukset Irakissa ja Syyriassa ovat johtaneet siihen, että järjestöstä on tullut pääasiallinen huomion kohde amerikkalaisille sotajoukoille näissä maissa.

Al-Qaida sen sijaan on hiljaisesti pelannut omaa peliään. Amerikkalaisjoukkojen huomio on kohdistunut muualle, mikä on mahdollistanut al-Qaidalle aikaa suunnitella paluuta valokeilaan sitten, kun ISIS on nujerrettu. Al-Nusran rintama on kaikessa hiljaisuudessa rakentanut suhteita ja kykyjä, joita se aikoo tulevaisuudessa käyttää Yhdysvaltoja vastaan.

– Al-Nusran rintama käyttää vipuvaikutusta, kun se tukee taisteluita. Se luo suhteita kansalaisyhteiskunnan ja siviilien kanssa sekä muihin Syyrian oppositioryhmiin. Sitten se manipuloi noita suhteita, jotta se saavuttaa dominoivan aseman. Se tähtää suoraan USA:n tukemiin joukkoihin, Cafarella kirjoittaa.

Cafarellan mukaan Al-Nusran rintama johtaa jo osia Syyriasta. Se pyrkii myös rakentamaan uutta tulevaisuuden armeijaa muun muassa järjestämällä sotilaallisia ja uskonnollisia harjoitusleirejä lapsille.

– Al-Nusran rintama on sopeutuvaisempi kuin ISIS. Se ei tarkoituksenmukaisesti pyri kontrolloimaan mitään aluetta, mikä tekee siitä vaikean kohteen vastustajalle. Sitä vastaan ei voi hyökätä suoraan tuhoamatta samalla muita Syyrian oppositioryhmiä, joihin se on sulautunut. Se on myös suojannut itsensä kansannousuja vastaan, Cafarella kirjoittaa.

Cafarella toteaa kirjoituksessaan, että Yhdysvallat on epäonnistunut tunnistamaan Al-Nusran rintaman potentiaalisena uhkana. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa huolestuttava asia, vaan lisäksi länsimaiden toiminta Syyriassa suorastaan ajaa ihmisiä liittymään ja tukemaan ryhmää.

Yhdysvallat tukee diplomaattista prosessia, jota Venäjä Cafarellan mukaan selvästi manipuloi Syyrian hallituksen hyväksi. Venäjä ajaa neuvotteluja pisteeseen, jossa Yhdysvallat hyväksyy Syyrian valtavirran oppositioryhmät ”terroristeiksi”, joita vastaan presidentti Bashar al-Assad voisi edelleen jatkaa hyökkäyksiä.

– Venäjän hyökkäykset oppositioryhmiä vastaan ajavat ne suoraan al-Qaidan käsiin. Ei siksi, että ne haluaisivat sitä vaan siksi, ettei niillä ole mitään muuta paikkaa, josta pyytää apua, Cafarella kirjoittaa.

Cafarella suosittelee, että amerikkalaispäättäjät toimisivat pikaisesti ja suojaisivat niitä oppositioryhmiä, jotka suhtautuvat kriittisesti islamilaisen kalifaatin synnyttämiseen.

– Jotta se voidaan tehdä, tulisi päästä eroon ”ISIS-pakkomielteestä” ja huomata, että Al-Nusran rintama on ISIStä suurempi uhka, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)