Verkkouutiset

Näin ISIS-jihadistit saapuvat salaa turvapaikanhakijoina Eurooppaan

Europolin johtajan mukaan vaara pakolaisten mukana Eurooppaan tulevista jihadisteista kasvaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Europolin johtaja Rob Wainwright toteaa Evening Standardin haastattelussa olevansa yllättynyt siitä, ettei ISIS-jihadistijärjestö ole hyödyntänyt pakolaiskriisiä nykyistä laajemmin.

Hän varoittaa, että vaara pakolaisvirtojen mukana väärillä papereilla tulevista jihadisteista on kuitenkin kasvussa.

Wainwright varoittaa ISIS:n myös muuttaneen strategiaansa ja keskittyvän jatkossa yhä enemmän jihadistien lähettämiseen Eurooppaan. Verkkouutiset kertoo asiasta lisää tässä.

– Olemme havainneet tapauksia – ja niitä havaitaan jatkuvasti, Wainwright sanoo, viitaten Lähi-idän konfliktialueilta kotiin palaaviin jihadisteihin.

Hän puhuu ”salaisista paluuyrityksistä”.

– Väärennetyt passit, valehenkilöllisyys, tavallisesti syyrialainen passi, jolla yritetään päästä Eurooppaan – joskus siirtolais- tai pakolaisväylän kautta.

Wainwrightin mukaan joissain tapauksissa tulija on saapunut väärillä papereilla Kreikkaan ja hakenut sieltä turvapaikkaa. Sen jälkeen rikoskumppani on avustanut häntä eteenpäin muihin Euroopan maihin.

– Eräissä tapauksissa otetaan tässä vaiheessa käyttöön toinen väärä henkilöllisyys. Tällä kertaa kyse on väärennetystä EU-passista, jolla voi matkustaa Schengen-alueella. Näemme yhä enemmän tällaisia tapauksia.

Ainakin kahden Pariisin marraskuun terrori-iskun tekijöistä tiedetään palanneen Syyriasta Eurooppaan Kreikan kautta ja väärillä passeilla.

Wainwright kertoo Europolin vastaavan uhkaan lähettämällä terrorismin torjuntaan erikoistuneita virkailijoita avustamaan rajavartioita Kreikkaan ja mahdollisesti myös Italiaan.

– Aiomme lähettää joitakin myös leireihin, joissa turvapaikanhakijoita pidetään.

Wainwrightin mukaan viranomaiset ovat myös huolissaan raporteista, joiden mukaan vastaanottokeskuksissa on havaittu yrityksiä radikalisoida niiden asukkaita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)