Verkkouutiset

EU:n keinoaivoille täystyrmäys: Projektiin 100 miljoonaa vuodessa

Aivotutkijat lyttäävät Euroopan komission jättihankkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhteiseurooppalainen Human Brain Project saa huutia neurotieteiden asiantuntijoilta.

Sadat neurotieteilijät ympäri maailmaa ovat allekirjoittaneet komissiolle lähetetyn avoimen kirjeen, jossa he valittavat projektin olevan toteuttamiskelvoton. Myös projektin rahoitus herättää vastustusta.

Human Brain Project aloitettiin viime vuonna. Sen tarkoituksena on kerätä tiedemiehiä ja tietokoneasiantuntijoita luomaan uusia tapoja tutkia ja ymmärtää ihmisaivojen toimintaa.

Kirjeen lähettäneet tieteilijät lyttäävät erityisesti projektissa kaavaillun täydellisen aivosimulaation luomisen.

Asiantuntijoiden mukaan projekti on liian kapea-alainen ja uhkaa johtaa siihen ohjattujen resurssien määrän vuoksi takapakkiin tieteen tekemisessä.

Komissio on allokoinut Human Brain Project-hankkeelle noin 100 miljoonaa euroa vuodessa seuraavan kymmenen vuoden ajalle. Tiedemiehet ovat huolissaan, että projektia kehityskelpoisemmat kohteet jäävät rahoituksetta.

”Tämä on kuin kuulento, mutta ennen kuin kukaan on keksinyt edes lentokonetta”, yksi kirjeen kirjoittajista Zachary Mainen totesi New York Timesille.

”Emme osaa edes simuloida sukkulamadon aivojen 302 hermosolua. On vähän ennenaikaista yrittää simuloida ihmisaivojen 100 miljardia”, hän latasi.

Human Brain Projectia johtava Henry Markam on sitä mieltä, ettei tiedeyhteisö ole ymmärtänyt, mistä hankkeessa on kyse.

”Vaikka projekti tähtääkin jonain päivänä ihmisaivojen simuloimiseen, on sen pääasiallisena tavoitteena kerätä neurologista tutkimusaineistoa tietokantoihin ja auttaa tiedemiehiä yhdistämään pisteitä eri tieteenalojen välillä”, Markam kommentoi.

Hänen mukaansa kirjeen väitteet kumpuavat tiedonvälitysongelmista ja siitä, etteivät ihmiset ymmärrä projektin monimutkaista rahoitusjärjestelmää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)