Verkkouutiset

Putin syytti USA:n haluavan Venäjältä Siperian – väite peräisin salaisen osaston ajatustenlukijoilta

Venäjän presidentin väitteellä lännen salaliitosta varastaa maan luonnonvarat on pitkä tausta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

New York Times on selvittänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin torstain tiedotustilaisuudessa toteaman Siperia-väitteen taustan. Putin katsoi, että pakotteet Venäjää vastaan eivät johdu Krimin miehityksestä vaan lännen halusta heikentää hänen maataan.

Presidentti totesi pitkän lausuntonsa lopussa, että “olemme jopa kuulleet korkean tason virkailijoilta, että on epäreilua että koko Siperia valtavine luonnonvaroineen kuuluu kokonaan Venäjälle”.

Putin yhdisti tämän USA:an toteamalla, että ”on siis reilua viedä Texas Meksikolta, mutta on epäreilua että me teemme työtä omalla maallamme – ei, meidän pitää jakaa”.

Venäjällä on laajasti levinnyt ja totena otettu urbaanilegenda, että USA:n entinen ulkoministeri Madeleine Albright olisi sanonut Siperian mineraalien kuluvan koko ihmiskunnalle. Albright ei kuitenkaan ole koskaan sanonut niin ja on aina kiistänyt sanoneensa niin.

Putinilta kysyttiin väitetystä kommentista 2007. Tuolloin hän vastasi tietävänsä joidenkin poliitikkojen elättävän tuollaisia ajatuksia.

Moscow Timesin mukaan väitteen kytkeminen Madeleine Albrightiin on peräisin eläkkeelle siirtyneen kenraalimajuri Boris Ratnikovin haastatteluun 2006.

Ratnikov oli todennut maan rajavartioston salaisen ajatustenlukuosaston lukeneen Albrightin ajatuksia kuvista 1999. Kenraalin mukaan he olivat todenneet ”patologista slaavien vihaa” ja ”tuohtumusta siitä että Venäjällä on maailman laajimmat luonnonvarat”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)