Verkkouutiset

Huippudiplomaatin raju arvio: Länsi aliarvioi pahasti Venäjän sotilasmahdin Itä-Ukrainassa

Ukrainan ulkopolitiikan arkkitehti kehottaa tiukentamaan pakotteita, jos tarve vaatii.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on keskittänyt aseitaan ja kalustoaan Itä-Ukrainaan monin verroin enemmän kuin lännessä ymmärretään. Näin sanoo Ukrainan ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Oleksii Makeiev Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

– Donetskin ja Luhanskin miehitetyt alueet ovat kooltaan yhteensä vain kolme prosenttia Ukrainan pinta-alasta. Silti siellä on Venäjän johtamien terroristien käytössä 490 panssarivaunua. Määrä on suurempi kuin mitä kuuluu esimerkiksi Britannian, Ranskan tai Saksan armeijoiden vahvuuteen, Makeiev sanoo.

Donbassiin (Itä-Ukraina) on hänen mukaansa sijoitettu 190 kappaletta raskaita raketinheittimiä

Donbassissa laittomasti toimivat joukot koostuvat Makeievin mukaan kahdesta armeijakunnasta, joiden kokonaisvahvuus on noin 34 000 miestä. Molemmat armeijakunnat on hänen mukaansa alistettu suoraan Venäjän asevoimien yleisesikunnan apulaispäällikön, kenraalieversti Sergei Istrakovin komentoon.

Makeiev pitää selvänä, ettei Venäjällä ole missään vaiheessa ollut aikomusta noudattaa Minskin sopimuksen velvoitteita. Kreml on hänen mukaansa päinvastoin pyrkinyt jarruttamaan niiden toteutumista kaikin keinoin.

– Samana päivänä, jona sopimus allekirjoitettiin, presidentti Vladimir Putin antoi käskyn Debaltseven kaupungin valtaamisesta.

Makeievin viestillä on erityistä painoarvoa, sillä häntä luonnehditaan yhdeksi Ukrainan ulkopolitiikan keskeisimmistä arkkitehdeista.

Oleksii Makeiev muistuttaa olosuhteista, joissa Minskin sopimus solmittiin.

– Venäjä oli miehittänyt laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin ja aloittanut sotatoimet Itä-Ukrainassa. Se rikkoi räikeästi kaikkia kansainvälisiä sitoumuksiaan. Sen enempää YK:n peruskirjan kuin Helsingin ETY-kokouksen päätösasiakirjankaan velvoitteilla ei näyttänyt olevan mitään merkitystä, hän sanoo.

”Minskille ei vaihtoehtoa”

Minskin sopimuksen ehdot ovat Ukrainan kannalta kaikkea muuta kuin ihanteelliset. Makeievin luottamus Venäjään mataa pohjalukemissa. Silti sopimuksen tinkimätön täytäntöönpano on hänen mukaansa välttämättömyys.

– Heti, kun presidentti Putin käskee lopettaa tulen ja komentaa joukkonsa vetäytymään, Etyj pääsee lopulta toteuttamaan sitä valvontatehtävää, joka sopimukseen on kirjattu.

Venäjän väitteet Ukrainan taholta tapahtuneista sopimusrikkomuksista Makeiev torjuu jyrkästi. Niissä toistuu hänen mukaansa vaatimus Donbassin alueen vapaista vaaleista.

Minskin sopimukseen on hänen mukaansa kirjattu osapuolten velvoitteet aikajärjestyksessä, ja Venäjä itse rikkoo jatkuvasti jo niistä ensimmäistä.

– Jokainen ymmärtää, että vapaita ja demokraattisia vaaleja ei voida toimittaa alueella, joka on vieraiden joukkojen miehittämä ja jossa kuolee ja haavoittuu ihmisiä joka päivä. Sotatoimet on ensin lopetettava ja kansainväliselle lehdistölle on sen jälkeen taattava turvallinen ja esteetön mahdollisuus seurata prosessia.

Makeiev muistuttaa Ukrainassa elävän tällä hetkellä jopa 1,7 miljoonaa kriisialueilta lähtenyttä pakolaista, joille on taattava oikeus ja mahdollisuus äänestää.

Myös Minskin sopimuksen edellyttämä vankien vaihto, joka olisi pitänyt toteuttaa välittömästi, on Ukrainalle tärkeä asia. Sen symboliksi on noussut Venäjän vangitsema Nadia Savtshenko, näytösoikeudenkäynnin kohteeksi joutunut sotilaslentäjä, jota ukrainalaiset pitävät marttyyrina ja sankarina.

– Olen viimeisten kahden vuoden ajan joutunut joka aamu ensi töikseni katsomaan, kuinka monta ukrainalaista on edellisen vuorokauden aikana haavoittunut tai kuollut sodassa.

Kremlin valmiuteen toteuttaa Minskin sopimuksen sitoumuksia Makeiev ei suhtaudu toiveikkaasti. Hän pitää tärkeänä, että EU ja Yhdysvallat jatkavat Venäjään kohdistuvia talouspakotteita niin kauan, kunnes Venäjä on tehnyt sen, minkä on sopimuksessa luvannut.

– Voi olla, että nykyiset pakotteet eivät pure riittävän tehokkaasti. Jos siltä näyttää, ruuvia on uskallettava kiristää.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)