Verkkouutiset

USA ei tuhoa ISIS:n päämajaa – tässä syy

Yhdysvaltojen kerrotaan rajoittavan ilmaiskujaan Islamilaista valtiota vastaan, koska niiden pelätään tappavan siviilejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltalaiset tiedusteluanalyytikot ovat paikantaneet Islamilaisen valtion päämajan, joka sijaitsee Syyriassa Rakkan kaupungin keskustassa. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma ei ole kuitenkaan tehnyt ilmaiskuja rakennuskompleksia vastaan.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan liittouma ei tee ilmaiskuja Isiksen merkittäviä kohteita vastaan, koska iskujen pelätään tappavan siviilejä.

Jihadistit saattaisivat käyttää sivullisia uhreja vaativia iskuja propagandansa levitykseen. Tämän kaltaiset iskut saattaisivat myös vieraannuttaa sunnimuslimeita ja sunni-enemmistöisiä arabimaita Isiksen vastaisesta rintamasta.

Monien irakilais- ja eräiden amerikkalaiskomentajien mukaan ilmaiskuissa noudatettava varovaisuus on yksi suurimmista syistä sille, että Isis on kyennyt valtaamaan viime kuukausien aikana suuren alueen Irakissa ja Syyriassa.

Irakilaisviranomaisten mukaan Yhdysvaltain rajoitetut ilmaiskut ovat mahdollistaneet Isiksen kolonnien liikkumisen taistelukentillä lähes esteettä.

– Kansainvälinen liittouma ei tarjoa tarpeeksi tukea siihen nähden, mihin Isis kykenee, sanoo New York Timesin haastattelema Irakin Anbarin maakunnassa palveleva majuri Muhammed al-Dulaimi.

– Yhdysvaltain ilmaiskut Anbarissa eivät antaneet turvallisuusjoukoillemme mahdollisuutta vastustaa Isiksen hyökkäyksiä. Menetimme laajoja alueita Anbarissa, koska liittouman tekemät ilmaiskut olivat tehottomia.

Isis valtasi kuukausia Irakin hallituksen joukkojen hallussa olleen Ramadin kaupungin vajaat kaksi viikkoa sitten. Ramadi on Anbarin maakunnan pääkaupunki Keski-Irakissa.

Liittouoman lentäjien keskuudessa esiintyy myös turhautumista.

– Me emme ole vieneet taistelua heidän (jihadistien) kotiovelleen. Kaikki Syyrian ja Irakin väliset tiet ovat edelleen ehjiä, ja rekat ajavat niillä esteettä, kertoo yhdysvaltalaisen A-10-maataistelukoneen pilotti sähköpostivastauksessaan.

Kritiikistä huolimatta Yhdysvaltain johtaman liittouman operaatio on myös onnistunut horjuttamaan jihadisteja.

Yhdysvaltain asevoimien tilastojen mukaan liittouma on tehnyt 4 200 ilmaiskua, joissa on pudotettu noin 14 000 pommia. Ilmaiskuissa on menehtynyt arviolta 12 500 Isiksen taistelijaa. Irakin hallituksen joukot ovat myös onnistuneet saamaan takaisin noin 25 prosenttia Isiksen valtaamasta alueesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)