Verkkouutiset

”Putinin hallinto kaatuu alle vuodessa” – Venäjän pitää voittaa kaikki sodat

Tutkijan mukaan Venäjän nykyhallinto ei ole vallassa enää kauan johtuen presidentti Vladimir Putinin toimista Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putinin hallinnolla on aikaa alle vuosi, arvioi European Council on Foreign Relations -ajatushautomon vieraileva tutkija Nikolai Petrov.

– Venäjän nykyinen hallintojärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla. Venäjän hallinto ei kykene uusiutumaan, ja se joutuu kamppailemaan talousongelmien, murenevan infrastruktuurin ja keskenään taistelevan eliitin kanssa, Petrov kirjoittaa tuoreessa julkaisussaan Putinin tuho.

Petrovin mukaan Venäjän hallitus alkoi vuonna 2014 perustaa legitimiteettinsä sotien voittamiseen laajojen hallituksen vastaisten mielenosoitusten ja kannatuksen laskun jälkeen, kertoo uutissivusto Window on Eurasia.

– Putin keskitti kaiken vallan presidentille ja vaimensi toisinajattelijat. Nyt hallinnon pitää saada aikaan sotilaallisia voittoja tai muuten sitä uhkaa kannatuksen lasku.

– Ylenmääräinen vallan keskittäminen tekee järjestelmästä epätasapainoisen ja epätehokkaan. Pakotteiden purressa ja rahastojen kuluessa loppuun Venäjän eliitti muuttuu yhä malttamattomammaksi. Tämän seurauksena konfliktin riski kasvaa Kaukasuksen kaltaisilla alueilla.

Petrovin mukaan Venäjän nykyhallinto ei ole vallassa enää kauan johtuen presidentti Putinin toimista Ukrainassa. Ennen Ukrainalle kuuluvan Krimin liittämistä Venäjään Putin haki legitimiteettinsä vaaliuurnilta. Nyt hän joutuu turvautumaan sotilaallisiin toimiin.

– Putin on nykyään enemmän tsaari kuin hallituksen puheenjohtaja. Putinin pitää saada yhä suurempia ja useampia sotilaallisia voittoja, jotta hän pysyy vallassa.

– Tämä asetelma ei ole kuitenkaan kestävällä pohjalla. Talousresurssit kutistuvat koko ajan, eikä kärsimätön eliitti halua asua sotilasleirissä kovin pitkään. Samaan aikaan Venäjän poliittinen ja hallinnollinen järjestelmä on hajoamassa.

Petrov kuvaa kolme tulevaisuudennäkymää; 1. Venäjä saattaa kokea vallanvaihdoksen, jonka seurauksena Putin ja hänen hallintonsa häviävät; 2. Putin jatkaa maan johdossa vaihtamalla hallintonsa ja tekemällä länsimaiden kanssa sovinnon tai hyötymällä öljyn hintojen noususta; 3. Putin syrjäytetään ja korvataan henkilöllä, joka kykenee hallitsemaan muutosta.

– Putinin hallinnolla on aikaa alle vuosi. Hallinnon eksistentiaalinen uhka koostuu vallan ylenmääräisestä keskittämisestä, koko ajan lyhenevästä päätöksenteon aikajänteestä ja asevoimien mobilisoimisen kustannuksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)