Verkkouutiset

ISIS rakensi tunnelit moottoripyörillä tehtävään pakoon – suurtaistelu Mosulista alkoi

Irakin hallituksen joukot ovat aloittaneet operaation Mosulin takaisin valtaamiseksi Isisiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isistä vastaan taistelevan kansainvälisen liittouman sotilaslähteiden mukaan jihadistit ovat rakentaneet Mosuliin tunneliverkoston, joka johtaa ulos kaupungista.

Tunnelien kerrotaan olevan tarpeeksi suuria moottoripyöriä varten. Tunnelit ulottuvat Mosulin laitamilta läheisiin kyliin.

Irakin hallituksen joukot ovat aloittaneet operaation Mosulin takaisin valtaamiseksi Isisiltä. Jihadistit ovat linnoittaneet Mosulia ja sen ympäristöä hyökkäyksen varalta ja kaivautuneet asemiin. Mosul on jihadistien viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti Mosulin operaatiosta maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa, kertoo CNN.

Liittouma on valmistellut hyökkäystä koko kuluvan vuoden ajan. Hyökkäys alkoi liittouman ja Irakin hallituksen tekemillä ilmaiskuilla.

Mosulin valtaukseen osallistuu irakilaisia, amerikkalaisia ja kurdijoukkoja. Irakin hallituksen joukot johtavat hyökkäystä.

Irakilaisjoukot ovat ajaneet Isis-jihadistit aikaisemmin ulos Tikritistä, Ramadista ja Fallujasta. Tuhansia vuosia vanhassa Mosulissa asui yli kaksi miljoonaa ihmistä ennen kaupungin joutumista jihadistien käsiin. Tällä hetkellä kaupungissa asuu noin miljoona ihmistä.

Mosulin valtaamisen odotetaan olevan vaikea ja pitkä prosessi. Taistelut saattavat kestää viikkoja, mahdollisesti jopa kuukausia.

Mosulin valtaamiseen osallistuu yli 54 000 Irakin hallituksen sotilasta, kertoo Yhdysvaltain asevoimien Irakin ja Syyrian komentaja, kenraaliluutnantti Stephen Townsend.

Koalitio koostuu pääasiassa irakilaisista ja Peshmerga-taistelijoista. Irakin pääministeri Abadin mukaan ainoastaan Irakin armeijan ja poliisin joukot etenevät kaupungin sisäpuolelle.

Hyökkäykseen osallistuu myös shiiojen, sunnien ja kristillisten ryhmien aseellisia joukkoja. Yhdysvallat tukee operaatiota yli 5 200 sotilashenkilöstöön kuuluvalla jäsenellä.

Kurdijoukot ovat kaivautuneet asemiin Mosulin ympärillä ja käyneet tulitaisteluita jihadistien kanssa Mosulia ympäröivissä kylissä.

Yhdysvaltain sotilasvirkamiesten mukaan jihadisteja ja heidän kannattajiaan on Mosulissa noin 7 000.

Jihadistit ovat häirinneet liittouman ilmaiskuja sytyttämällä öljyllä täytettyjä juoksuhautoja tuleen, minkä seurauksena savu on peittänyt koneiden näkyvyyden.

Isis on lisäksi sallinut haavoittuneiden jihadistien siirtymisen Mosulista Syyrian puolelle Raqqan kaupunkiin. Isis on julistanut Raqqan pääkaupungikseen.

YK pelkää siviilien jäävän ristituleen ja ihmiskilviksi hyökkäyksen edetessä. Lisäksi pakenevien siviilien odotetaan muodostavan suuren pakolaiskriisin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)