Verkkouutiset

Putinilla yhdeksän liuskan paperi kriisin ratkaisuksi? – Kanerva varoittaa ”tulipalosta”

Jos Ukrainan kriisiin ei saada keskiviikkona sopua, ”siihen sisältyy valtava tulipalon leviämisen riski”, arvioi Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on laatinut laajan asiapaperin näkemyksistään Ukrainan kriisin sovittelemiseksi keskiviikkona Minskissä, kertoo Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

Valko-Venäjän Minskissä järjestetään keskiviikkona huippukokous, jossa puidaan Ukrainan kriisiä. Minskiin kokoontuvat Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan valtionpäämiehet. Paikalle ovat tulossa myös Ety-järjestön sekä separatistien edustajat.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina, että tapaaminen Minskissä toteutuu, jos ”tietyistä asioista” päästään yhteisymmärrykseen.

– Minulla on kyllä aavistus, mitä ne ovat. Minulla on käsitys siitä, että hänellä on tällainen laajempi asiakirja, joka on tietojeni mukaan yhdeksän liuskan mittainen paperi. Se esittelee Venäjän näkemykset siihen, mitkä heidän mielestään ovat asioita, joista on saatava sopimus syntymään, Kanerva sanoo Verkkouutisille.

Kanervan mukaan hänellä on Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajana käsitys kokonaistilanteesta, mutta ainoastaan Etyjin neuvottelijoilla on selvyys asiakirjan tarkemmasta sisällöstä.

– Venäjällä on omat paperinsa ja niin on tietysti muillakin osapuolilla siitä, mitä he edellyttävät tämän Minskin sopimuksen toimeenpanolta.

– Tämä on tietysti vaikeampi prosessi Venäjälle sen vuoksi, että hehän tässä ovat se taho, joka tämän asetelman on virittänyt. Venäjä on ilman muuta se taho, joka on rikkonut kansainvälistä oikeutta ja Etyjin periaatteita.

Kanervan mukaan on vaikea sanoa, miten paljon eri osapuolet joutuvat tulemaan toisiaan vastaan. Hän kuitenkin korostaa, että Ukrainan itsenäisyydestä, alueellista koskemattomuudesta ja oikeudesta puolustaa itseään ei neuvotella.

Kanervan mielestä sopua Ukrainan kriisiin voitaisiin etsiä kolmen kehitysvaiheen kautta:

– Ensimmäiseksi pitäisi saada aikaan tulitauko, rajavalvonta ja kansallinen dialogi. Toinen vaihe on rauhan ja turvallisuuden takaaminen; olen ehdottanut perustettavaksi kansainvälistä rauhanturvajoukkoa. Kolmas vaihe on pitkän tähtäimen prosessi taloudellisen integraation aikaansaamiseksi Ukrainassa, jotta maa ja kansa saataisiin jollain tavalla jaloilleen.

– Toinen vaihtoehto on tietysti se, että sopimusta ei synny ja aseellinen voimankäyttö lisääntyy. Siihen sisältyy valtava tulipalon leviämisen riski, koko tämän prosessin riistäytyminen hallitsemattomaksi.

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit pohjustavat maanantaina Berliinissä maiden keskiviikkoista Ukraina-huippukokousta.

Ukrainan tilanne on esillä maanantaina myös EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaa maanantaina ja tiistaina Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman Washingtonissa.

Minskissä sovittiin tulitaukosopimuksesta jo viime syyskuun alussa. Sopimus ei ole kuitenkaan pitänyt ja väkivaltaisuudet ovat jatkuneet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)