Verkkouutiset

Entinen ISIS-komentaja pettyi jihadisteihin – ”syövät burgereita mäkkärissä”

Abu Khaled kertoo havainneensa jihadistien kyvyttömyyden taistella Kobanen kaupungin piirityksessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Daily Beast haastatteli Istanbulissa ISIS:n entistä jäsentä juttusarjassaan. Abu Khaled (nimi muutettu) työskenteli aikaisemmin niin kutsutun Islamilaisen valtion tiedustelupalvelun ”sisäisestä turvallisuudesta” vastaavalla osastolla ja kenttäkomentajana.

Abu Khaled osallistui Kobanen taisteluihin Pohjois-Syyriassa. Hän kertoo havainneensa siellä, kuinka huonosti jihadistit taistelivat. Isis ja kurdijoukot taistelivat kuukausien ajan strategisesti tärkeästä Kobanen kaupungista. Yhdysvaltain tukemat kurdijoukot saivat kaupungin haltuunsa tämän vuoden alussa.

– Ymmärsin tänä vuonna ramadanin viimeisenä päivänä ensimmäisen kerran, että Isiksen jihadistit eivät ole hyvin koulutettuja.

Khaled johti hyökkäystä Kobaneen ja perusti miehineen leirin Sarrin kaupunkiin Aleppon lähellä. Khaled kertoo päättäneensä hyökätä kurdien hallussa oleviin kyliin.

– Valtasimme Khalat Hadidin kylän 45 minuutissa. Sitten mieheni juoksivat pois. He kertoivat minulle, että ”kylä on vapaa”, Khaled sanoo viitaten kylän vapauttamiseen.

Khaledin mukaan miehet eivät ilmeisesti ymmärtäneet kylän valtauksen ja pysyvän haltuunoton eroa. Samaan aikaan kaksi muuta yksikköä kieltäytyi hyökkäämästä muihin kyliin.

– He sanoivat, että ”on liian myöhä ja pälä pälä pälä”, Khaled muistelee ärsyyntyneenä.

Khaledin johtama joukko palasi Sarriniin. Pian sen jälkeen Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaskoneet alkoivat pommittaa heidän asemiaan. Khaled menetti muutamassa minuutissa 23 miestä.

Khaled kuulusteli miehiä, jotka eivät suorittaneet hyökkäystä kyliin. Hän halusi tietää, miksi he kieltäytyivät. Miehet kertoivat olevansa kyllästyneitä siihen, että heidät lähetetään jatkuvasti varmaan kuolemaan.

Khaledin arvion mukaan Isis menetti 5 000 miestä yrittäessään vallata Kobanea. Hänen mukaansa ”jihadistit menivät kuin sopulit jyrkänteeltä alas” ilman minkäänlaista strategista suunnitelmaa.

– Kaikki, jotka tunsin silloin, ovat kuolleita. Lähetimme miehiä Kobaneen avoimen maaston läpi yksi kerrallaan. Aseet ja ruoka vietiin polkupyörillä. Pyörät eivät päässeet perille melkein koskaan. Ilmaiskut tuhosivat ne. Perille päässeet piiloutuivat taloihin. Joku kuitenkin kurkkasi jossain vaiheessa ikkunasta ulos paljastaen asemansa. Sen jälkeen taloja pommitettiin ja he kuolivat.

Khaledin mielestä on huomionarvoista, kuinka jihadistit kulkivat Kobanen piirityksen aikana mielensä mukaan Syyrian ja Turkin välisen rajan yli. Hänen mukaansa Nato-maa Turkki ei tehnyt käytännössä mitään estääkseen tätä.

– En tiedä, millainen Isiksen ja Turkin suhde on. Kobanen taisteluiden aikana Turkista saapui aselähetyksiä jihadisteille. Tähän asti vakavasti haavoittuneet ovat menneet Turkkiin. He ajavat partansa, leikkavat hiuksensa ja menevät sairaalaan. Joku näytti minulle kuvia Kobanessa. Isiksen miehet syövät McDonald’sin ranskalaisia ja hampurilaisia. Mistä he saivat ne? Turkista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)