Verkkouutiset

Tämä jihadistiryhmä on vielä ISIS:tä vaarallisempi – ”USA ei ole turvassa”

Tuore tutkimus arvostelee Yhdysvaltain Isis-strategiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Al-Qaidaan kuuluva Jabhat al-Nusra -jihadistijärjestö on pitkällä aikavälillä Isistä suurempi uhka Yhdysvalloille, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Siten USA:n määrätietoinen keskittyminen Isikseen ei ole tutkimuksen mukaan loppuun asti harkittua, kertoo CNN.

– Al-Nusra on pitkällä aikavälillä paljon Isistä vaarallisempi USA:lle, selviää Institute for the Study of War- ja American Enterprise Institute -tutkimuslaitosten julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkimus kritisoi presidentti Barack Obaman Isis-keskeistä strategiaa:

– Mikä tahansa strategia, joka pitää Jabhat al-Nusran paikallaan, ei kykene turvaamaan Yhdysvaltoja, tutkimuksessa todetaan.

Yhdysvallat johtaa kansainvälistä koalitiota, joka taistelee Isistä vastaan.

Yhdysvaltain armeijan esikuntapäällikkö, kenraali Mark Milley totesi viime keskiviikkona, että ainoastaan Venäjä voi muodostaa USA:lle eksistentiaalisen uhkan, koska maalla on hallussaan laaja ydinasearsenaali.

Tutkimuksen mukaan Isiksen ja al-Nusran iskut voisivat uhata maailmantaloutta ja ”provosoida länsimaat rajoittamaan kansalaisvapauksia, mikä vaarantaisi amerikkalaisen elämäntavan ja arvot”.

The Institute for the Study of War -laitoksen johtaja Kim Kaganin mukaan al-Nusra on yhtä kyvykäs kuin Isis, vaikka al-Qaidaan kuuluva jihadistijärjestö ei olekaan toistaiseksi tehnyt hyökkäyksiä länsimaissa Isiksen tavoin.

– Molemmat järjestöt luovat eksistentiaalisen uhkan, Molemmat haluavat hyökätä Yhdysvaltoja vastaan, molemmat pyrkivät mobilisoimaan muslimiyhteisöt länttä vastaan, Kagan kertoo.

Kaganin mukaan iskeminen al-Nusraa vastaan olisi vaikeampaa kuin Isistä vastaan iskeminen.

– Al-Nusra nivoutuu hiljalleen osaksi Syyrian kansaa ja oppositiota… he odottavat Isiksen kaatumista, jotta he voisivat nousta maailmanlaajuisen jihadin kärkeen.

Al-Nusra nousi merkittäväksi toimijaksi vuoden 2011 lopussa Syyrian sisällissodan alkumetreillä. Jihadistiryhmä koostui aluksi taisteluiden kovettamista syyrialaisista, jotka taistelivat yhdysvaltalaisia vastaan Irakissa.

Al-Nusrasta on tullut sen jälkeen yksi tehokkaimmista Syyrian hallintoa vastaan taistelevista ryhmistä, ja sillä on halussaan alueita Luoteis-Syyriassa, kertoo Center for a New American Security -tutkimuslaitoksen Nick Heras.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)