Verkkouutiset

Jihadistikouluttaja paljastaa: Venäjältä tulleet aiheuttaneet ongelmia ISIS:lle

Abu Khaledin mukaan ISIS:n ulkomaalaispataljoonat ovat aiheuttaneet ongelmia, joiden takia niitä on alettu hajottaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Daily Beast haastatteli Istanbulissa ISIS:n entistä jäsentä. Abu Khaled (nimi muutettu) työskenteli aikaisemmin niin kutsutun Islamilaisen valtion ”sisäisestä turvallisuudesta” vastaavalla osastolla.

Hänen mukaansa ISIS:n jäsenmäärä on laskussa, mutta paratiisiin hamuavia riittää.

Moni ISIS:n jäsen tulee järjestön ydinalueiden Irakin ja Syyrian ulkopuolelta. Abu Khaledin mukaan tämä on johtanut etenkin kielellisistä ja etnisistä syistä erityisten ulkomaalaispataljoonien luomiseen.

Hän paljastaa ulkomaalaispataljoonien aiheuttaneen kuitenkin ongelmia, joiden takia niitä on alettu hajottaa.

Esimerkiksi eräs libyalaisista koostunut pataljoona oli Khaledin mukaan pakko hajottaa, koska se oli uskollisempi omalle paikalliselle johtajalleen kuin ISIS:lle.

Hän mainitsee täysin englanninkielisen taistelupataljoonan eli katiban. Se on nimetty Yhdysvaltojen ilmaiskussa Jemenissä vuonna 2011 menehtyneen Al Qaida -johtajan Anwar al-Awlakin mukaan.

Khaledin mukaan ISIS:llä on jopa Abu Mohammed al-Amiriki -niminen pataljoona.

”Se on saanut nimensä New Jerseystä tulleen tyypin mukaan. Hän kuoli Kobanessa. Tässäkin pataljoonassa on paljon ulkomaalaisia”, Abu Khaled kertoo.

Khaled kertoo yrittäneensä itse perustaa ranskankielisen katiban heti järjestöön liityttyään. Hänellä oli noin 80 taistelijaa, joista yksikään ei puhunut lainkaan arabiaa. Pyyntö kuitenkin evättiin vastaavien ongelmien pelossa.

Abu Khaledin mukaan etenkin Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ISIS-taistelijat ovat aiheuttaneet hankaluuksia järjestön johdolle. Khaled kertoo, että kaikkia venäjänkielisiä ISIS-taistelijoita kutsutaan järjestön parissa ”tšetšeeneiksi”. He toimivat usein irrallaan ISIS-johdosta.

The Telegraph uutisoi tšetšeeni- ja uzbekkijihadistien yhteenotoista sen jälkeen, kun ISIS epäonnistui Kobanen kaupungin valtauksessa viime tammikuussa. Jihadistit syyttivät toisiaan epäonnistumisesta.

The Wall Street Journal on kertonut ISIS:n ulkomaalaisjäsenten ja paikallisten syyrialaisten välisistä jännitteistä. Lehden mukaan ulkomaaliset saavat enemmän palkkaa ja paremmat majoitustilat. Ulkomaalaisia ei myöskään lähetetä niin usein rintamalle.

Toimittajat : KASPERI SUMMANEN ja ARNO RYDMAN

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)