Verkkouutiset

Näin Obama kiertää lupaustaan – USA:n erikoisjoukot Irakin rintamalle

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltolan mukaan suurempien amerikkalaisten taisteluosastojen lähettäminen Lähi-itään riippuu Syyrian kriisin poliittisesta prosessista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat lähettää erikoisjoukoista koostuvan tärkeitä kohdehenkilöitä metsästävän iskuryhmän Pohjois-Irakiin. Iskuryhmän vahvuus on noin 200 sotilasta. Ryhmän on tarkoitus taistella Isistä vastaa Irakissa ja Syyriassa.

Presidentti Barack Obama lupasi Isiksen vastaisen sodan alettua, että Irakiin ja Syyriaan ei lähetettäisi maajoukkoja taistelutehtäviin. Kongressille tiistaina annettu ilmoitus viittaa kuitenkin siihen, että amerikkalaisjoukot saattavat pian olla etulinjassa taistelemassa terroristeja vastaan.

– Tätä Obaman määritelmää on hieman muutettu; yhdysvaltalaiset joukot eivät saa käydä laajamittaisia taisteluita tällä alueella. Uusi määritelmä sallii liikkumisen yli neuvonantajista ja kouluttajista koostuvan ryhmän, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Verkkouutisille.

– Nyt ollaan nähtävästi siirrytty tällaisiin erikoisjoukoista koostuviin iskujoukkoihin. Niiden käyttämistä ei nähdä tavanomaisena sotilaallisena toimenpiteenä. Siten tämä Obaman antama lupaus tietyllä tavalla pitää. Sitä määritelmää on hieman muutettu.

Tuore iskuryhmä toimii erikoisoperaatioiden esikunta JSOC:n (Joint Special Operations Command) alaisuudessa. Iskuryhmän tarkoituksena on vahingoittaa niin kutsutun Islamilaisen valtion suosiota tuhoamalla sen johtajat ja kerätä jokaisessa iskussa tiedustelutietoa, jotta Isiksen toimia voidaan estää yhä enemmän. JSOCin alaisuudessa toimii useita eri eliittiyksiköitä.

Aaltolan mukaan Yhdysvallat kasvattaa selvästi sotilaallisia toimiaan Irakissa ja Syyriassa ja lisää omaa panostaan erikoisjoukkojen lähettämisellä alueelle.

– Nyt on tapahtunut selkeä käänne. Yhdysvaltain johtamaan kansainväliseen Isistä vastaan taistelevaan liittoumaan osallistuu yhä suurempi joukko maita. Liittouma on saanut uutta tuulta purjeisiinsa. Yhdysvallat on ainoa toimija, joka kykenee operoimaan erikoisjoukkojen avulla siellä. Sen lisäksi alueella on ainoastaan kurditaistelijoita, jotka toteuttavat tätä operaatiota.

”Sillanpääasema”

Aaltolan mukaan suurempien amerikkalaisten taisteluosastojen lähettäminen alueelle riippuu siitä, miten Syyrian kriisin ratkaisua tavoitteleva poliittinen prosessi etenee.

– Erikoisjoukkojen lähettämistä voidaan pitää jonkinlaisena sillanpääasemana, joka saattaa myöhemmin laajentua. Mutta presidentti Obama on ollut hyvin haluton osallistumaan syveneviin konflikteihin. Presidentti on sen sijaan käyttänyt mielellään erikoisjoukkoja ja miehittämättömiä lennokkeja.

– Voi olla, että erikoisjoukkojen määrä lisääntyy tarpeen vaatiessa. Irakissa ja Syyriassa tarvitaan nyt joukkoja, jotka kykenevät avustamaan Isiksen vastaisia ilmapommituksia määrittämällä maaleja ja keräämällä tiedustelutietoa.

JSOC:n alainen iskuryhmä toimii yhteistyössä Pohjois-Syyriaan lähetettävien erikoisjoukkojen neuvonantajien kanssa. Noin 50 neuvonantajan on tarkoitus kouluttaa paikallisia joukkoja Pohjois-Syyriassa.

USA on lähettänyt Irakiin yhteensä 3 500 sotilasta koulutustehtäviin. USA johtaa myös kokoamaansa liittoumaa, joka tekee ilmaiskuja Isistä vastaan. Irakissa ja Syyriassa on ollut pieni joukko JSOC:n jäseniä siitä lähtien, kun Isiksen vastainen sota alkoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)