Verkkouutiset

Elämä voi muualla olla kehittynyt koneiksi – ”niitä ei enää löydetä planeettojen pinnalta”

Jos maapallon ulkopuolella on älykästä elämää, miksi ne eivät ota tänne yhteyttä?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teleskooppien tuomaan ratkaisuun uskovan Mario Livion mukaan ihminen kykenee 20-30 vuodessa havaitsemaan mahdollista maapallon ulkopuolista elämää, ehkä myös älyllistä elämää. Hän sanoo ajatuksenkulkuun liittyvän erään pessimismin.

– Biologiaan perustuva älyllinen elämä voi olla vain monimutkaisen evoluution hyvin pieni jakso, jota on seurannut se, mitä futuristit kutsuvat ”singulariteetiksi” – keinotekoisen, epäorgaanisen älyn tulo hallitsevaksi. Jos näin todella on, ei kaikkein kehittyneimpiä lajeja todennäköisesti löydetä planeetan pinnalta (jossa painovoima auttaa biologisen elämän syntyä, mutta on muuten haitaksi).

Kirjailijan mukaan ”ne” ovat todennäköisesti kuitenkin lähellä polttoainelähdettä, nimittäin tähteä, energian vuoksi.

Vaikka tällaiset älykkäät koneet lähettäisivät signaalin, se olisi hänen mukaansa luultavasti suhteellisen primitiivisille orgaanisille aivoillemme tunnistamaton eikä purettavissa.

Tämä saattaisi Livion mielestä selittää Enrico Fermin paradoksin eli kysymyksen ”missä ne ovat”.

– Jos tämä skenaario on totta, mahdollisuutemme havaita yksinkertaista elämää biojalanjälkien kautta voivat olla paljon suuremmat kuin älykkäiden maapallon ulkopuolisten olentojen löytäminen. Silti, kehittyneen älyn jalanjäljen löytäminen, joko biologisen tai ei-biologisen, pysyy kaikkein kiehtovimpana vaihtoehtona.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)