Verkkouutiset

FBI:n ”valevenäläinen” agentti huijasi KGB:tä mennen tullen – nyt hän paljastaa, miten

Oscar-tasoiseksi mestarinäyttelijäksi sanottua amerikkalaisvirkailijaa käytettiin vuosikymmenten ajan harhauttajana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eläkkeellä oleva USA:n liittovaltion poliisin Dimitri Droujinski, 77, kertoo Smithsonian Magazinessa elämänsä merkittävistä operaatioista.

Droujinski oli FBI:ssa legenda. Yhdeksää kieltä osaava mies esiintyi milloin missäkin hahmossa, kun vakoojia ja terroristeja piti saada käräytettyä.

Näytteleminen oli Oscar-tasoista, mutta tapahtui syvällä maan alla ja piilossa maailmalta. Muutaman harvan kerran hän joutui oikeuteen todistajaksi, jolloin käytti paksuja laseja, tekopartaa ja -viiksiä.

Eräässä tapauksessa oli kyse USA:n sähköisen tiedustelun NSA:sta, jossa oli jo 1960-luvulla epäilty huippusalaisten tietojen vakoojaa. FBI:lla ei ollut tarpeeksi näyttöä Robert Lipkasta, jonka uskottiin myyneen tietoja KGB:lle.

Kolme vuosikymmentä myöhemmin Robert Lipka oli rankasti ylipainoinen ja työtön mies. Hänen NSA-rikoksistaan oli pitkä aika, mutta hänen epäonnekseen 1992 KGB:n pääarkistonhoitaja Vasili Mitrohinin muistiinpanoista saatiin uusia todisteita Lipkan syyllisyydestä.

Dimitri Droujinski varasi motellihuoneen Pennsylvanian Lancasterissa, ja viereiseen huoneeseen viritettiin kamerat ja nauhurit. Droujinski soitti Robert Lipkalle esiintyen Venäjän lähetystön ”Sergei Nikitininä”, jolla oli tärkeää kerrottavaa Lipkan turvallisuudesta, ”ymmärrättehän”.

Lipka ei suostunut tapaamaan Droujinskia motellissa, mutta tapasi tämän autossaan. Salkkua kantanut ”Nikitin”-Droujinski sanoi, että ”me emme unohda ystäviämme”.

Lipka vaati antamaan tunnussanan. Droujinski sanoi olevansa Washingtonista eikä tietävänsä sitä. Lipka antoi nelikirjaimisen sanan ensimmäisen kirjaimen, joka oli R, mutta kieltäytyi puhumasta.

NSA:ssa arveltiin, että shakkia harrastava Lipka saattaisi tarkoittaa sanaa rook eli torni. Yhden mahdollisuutta miljoonasta päätettiin yrittää, kun muutakaan ei ollut.

Lipka houkuteltiin uudelleen tapaamiseen.

”Sanooko sana rook sinulle mitään?”, ”Nikitin”-Droujinski kysyi.

”Se se on!”, Lipka huusi helpottuneena.

Kaikki tämä saatiin videolle. Lipka kertoi lukuisten tapaamisten aikana lopulta vastahankaisesti kaiken, ja kaikki nauhoitettiin salaa.

Robert Lipka pidätettiin 1996 ja hän sai 18 vuoden vankeustuomion. Hän pääsi vankilasta 2006 ja kuoli 2013.

Huijareiden kouluttaja

”Tuohon aikaan useat ihmiset yrittivät myydä salaisuuksia. Kuka maksaa eniten? Venäläiset. Joten he menivät venäläisten puheille. Tarvitsimme jonkun joka esiintyy venäläisenä”, Dimitri Droujinski kertoo urastaan.

Droujinski myös koulutti huijareita. Piti olla valmis äkkilähtöön milloin tahansa. Ensimmäinen asia huijauksessa oli saada todelliset venäläiset pois kuviosta, ”minä olen kaveri joka hoidan asian”.

FBI:n ”valevenäläisen” taitoja tarvitsivat myös useat muut virastot.

Dimitri Droujinski suostuu kertomaan tarinansa vasta nyt, kun hän arvelee, ettei enää vaaranna ketään.

Smithsonianin toimittaja sanoo Droujinskille tietävänsä viisi tai kuusi tapausta, joissa tämä esiintyi KGB-miehenä. Droujinski vastaa, että niitä oli 45-50. Vankilaan päätyi väkeä joka toisesta kerrasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)